Sci/Tech

"PORUKA S MARSA": “Morzeove dine” zapanjile naučnike

Kamera NASE visoke rezolucije za izviđanje Marsove orbite uslikala je na toj planeti pješčane dine od tačkica i crtica nalik Morzeovoj azbuci.
"PORUKA S MARSA":  “Morzeove dine” zapanjile naučnike
Portal AnalitikaIzvor

"Fotografije mračnih dina uslikane su u februaru i predstavljaju čudnu topografsku anomaliju", saopštila je NASA čiji stručnjaci smatraju da "mala zelena bića" na taj način, ipak, ne pokušavaju nešto da kažu Zemljanima, prenosi Si-En-En.

Dine su, kako se navodi, formirane u depresivnoj oblasti i smatra se da su na njihovo formiranje uticali krateri "starih asteroida" i vjetrovi koji su na ovom dijelu crvene planete duvali tako da su pomjeranjem pijeska napravili različite tačkice i crtice.

U saopštenju NASE stoji da naučnici još uvijek nisu dobro shvatili ovaj proces, i očekuje se da će blagovremeno donijeti tačnu definiciju, jer imaju jaku motivaciju proučavanja ove oblasti.

Američka naučnica Veronika Bej, prevela je ove dine od tačkica i crtica u pisanu riječ i dobila: "Nee ned zb 6tnn deibedh siefi ebeee šiei esee seee".

"Čak ako bi postojala najmanja mogućnost da Marsovci pokušavaju da razgovaraju sa nama, morali bi da porade na strukturi rečenice", konstatuje ova TV mreža.

 

Blic.rs

 

Portal Analitika