Politika

Saopštenje MVPEI: Postupak za razrješenjem Vosa

Saopštenje Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija povodom pokretanja krivičnog postupka protiv počasnog konzula Crne Gore Lambertusa Hubertusa L. Vosa
Saopštenje MVPEI: Postupak za razrješenjem Vosa
Portal AnalitikaIzvor

Kraljevina Holandija je, u skladu sa uobičajenom procedurom, na naše traženje dala saglasnost za imenovanje Lambertus Hubertus L. Vosa za počasnog konzula Crne Gore u toj zemlji i on je je 3. februara 2011. godine stupio na dužnost.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija izražava žaljenje povodom pokretanja krivičnog postupka protiv počasnog konzula Crne Gore Lambertusa Hubertusa L. Vosa, državljanina Holandije, o čemu je Ministarstvo vanjskih poslova Holandije notom obavijestilo Ambasadu Crne Gore u Belgiji, koja nerezidentno pokriva Kraljevinu Holandiju.

Prema saznanjima kojima raspolaže Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, aktivnosti koje su predmet istrage protiv Vosa nisu povezane sa funkcijom počasnog konzula, već  se tiču njegovog  privatno-poslovnog portfolija.

Međutim, nezavisno od toga Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija će pokrenuti inicijativu za njegovo razrješenje i zatražiti poništenje akreditacije kod nadležnih organa u Holandiji, ne čekajući okončanje sudskog postupka.

Ministarstvo izražava punu spremnost za otvorenu i konstruktivnu saradnju s holandskim organima na ovom slučaju shodno uobičajnoj diplomatskoj praksi, kao i odličnim bilateralnim odnosima između Crne Gore i Holandije.

 

 

Portal Analitika