Društvo

Omogućiti zaštitu građana od grešaka Skupštine

Koalicija nevladinih organizacija (NVO) - Saradnjom do cilja zatražila je od poslanika da omoguće pravnu zaštitu u slučajevima kada Skupština odlučuje o pojedinačnim pravima i obavezama građana i pravnih lica.
Omogućiti zaštitu građana od grešaka Skupštine
Portal AnalitikaIzvor

Ta Koalicija zatražila je i da parlament ne bude izuzet od primjene Zakona o upravnom sporu.

„Izražavamo zadovoljstvo što su poslanici Dritan Abazović i Neven Gošović predložili amandman na Predlog Zakona o upravnom sporu koji je na dnevnom redu Skupštine i očekujemo od ostalih poslanika iz svih političkih partija da daju podršku ovoj inicijativi“, kaže se u saopštenju.

Predsjednik Upravnog odbora Koalicije, Goran Đurović rekao je da im dosadašnja iskustva u procesima imenovanja u pojedine savjete i tijela daju za pravo da tražimo mogućnost sudske zaštite kojom će biti ograničena moć poslanika da shodno svom nahođenju i interesima primjenjuju zakonske odredbe.

„Ukoliko poslanici ne podrže ovaj zahtjev, šalju jasnu poruku građanima da ne žele kontrolu svog rada i da i ne vode računa o interesima građana“, poručio je Đurović.

Kako je kazao, odredba predloga Zakona o upravnom sporu, koja je slična onoj u važećem propisu, onemogućava ostvarenje sudske zaštite za građane i pravna lica koja u postupcima koji se vode pred tim organima, ostvaruju svoja pojedinačna prava.

Đurović smatra da dosadašnja praksa ukazuje na potrebu da se u upravnom postupku zaštite prava građana i pravnih lica od administrativne greške, povrede materijalnih i procesnih odredbi zakona. 

On je saopštio da u postupcima imenovanja fizičkih lica, odnosno predstavnika pravnih lica (NVO) u neka tijela, dolazilo je do spornih situacija koje su bile predmet različitog tumačenja, što je izazvalo snažno interesovanje domaće i međunarodne javnosti. 

Prema njegovim riječima, izostala je, nažalost, mogućnost vođenja odgovarajućeg sudskog postupka u kojem bi bilo utvrđeno pravilno tumačenje zakona i ostvarena zaštita pravnih interesa stranaka u sporu. 

„Ovo zato što je Upravni sud smatrao da je Predlog Odluke o imenovanju članova pojedinh tijela, a koju donosi Administrativni odbor ”nije konačni akt protiv kojeg se može voditi upravni spor”, dok u odnosu na konačni akt Skupština(odluka plenuma) Upravni sud nije imao i nema nadležnost, jer je Skupština izuzeta od primjene Zakona o upravnom sporu“, naveo je Đurović.

On je objasnio da bi se, uvođenjem mogućnosti da se pred Upravnim sudom zaštite prava građana i pravnih lica i u tim slučajevima, smanjio pritisak na poslanike, jer će eventualne greške biti ispravljene na valjan način u sudskom postupku. 

Koalicija NVO - Saradnjom do cilja trenutno okuplja 101 NVO iz Crne Gore.

MINA

Portal Analitika