Protokol

Mustafić - Andriukaitis: Borba protiv korupcije i kriminala moraju ostati u fokusu

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić sastao se danas sa evropskim komesarom za zdravlje i bezbjednost hrane Vytenisom Andriukaitisom. Mustafić je saopštio da je Crna Gora posvećena ispunjavanju važnih strateških ciljeva koji se odnose na dalje integracije prema Evropskoj uniji i NATO savezu. On je istakao da evropske integracije predstavljaju dugoračan proces koji ujedno znači i sveukupno sazrijevanje crnogorskog društva, saopšteno je iz parlamenta.
Mustafić -  Andriukaitis: Borba protiv korupcije i kriminala moraju ostati u fokusu
Portal AnalitikaIzvor

„Jačanje vladavine prava, podrška institucijama, primjenausvojenih zakona i borba protiv korupcije i kriminala moraju ostati u fokusu društveno-političkih zbivanja u Crnoj Gori“- kazao je Mustafić.

KomesarAndriukaitis je izrazio zadovoljstvo visokim stepenom podrške koju građani pružajuEU integracijama naglasivši da bi evropska agenda trebala ostati jedan od prioriteta u radu Skupštine. On je kazao da je EU i dalje otvorena za proces proširenjakroz punu podrđku zemljama regiona koje su tom procesu.

Andriukaitis je pozdraviopotpisivanje sporazuma o fer i slobodnim izborima i formiranje Vlade izbornog povjerenja čime je, kako kaže, Crna Gora pokazala da ima snagu da prevaziđe političke poteškoće. 

Potpredsjednik Mustafić je istakao da očekuje da će oktobarski izbori biti fer i slobodni kako je definisano sporazumom koji su potpisali politički subjekti koji participriraju u Vladi izbornog povjerenja. Naglasio je da sve političke stranke u Parlamentu, nezavisno od toga da li su potpisnici sporazuma ili ne, kao izabrani predstavnici naroda imaju odgovornost za očuvanje demokratskih standarda i evropskih vrijednosti.

„Skupština će raditi intenzivno do kraja ovog saziva uz nastojanje da se razmatraju svi zakoni koji su predviđeni dnevnim redom, a posebno oni koji se tiču usaglašavanja sa evropskom legislativom“- saopštio je Mustafić.

Komesar Andriukaitis se posebno interesovao za zakonodavne aktivnosti u vezi sa poglavljem 12.- Bezbijednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor koje je otvoreno 30. juna ove godine i od velikog je značaja za bezbjednost hrane, zdravlje građana i pristup naših proizvoda evropskom tržištu.

„Ispunjavanje obaveza u ovom poglavlju će garantovati poštovanje standarda kvaliteta i bezbijednosti hrane koji su od presudnog značaja za zdravlje građana.U ovoj oblasti je važno konstantno jačati ljudske resurse i motivisati ih u daljem ispunjavanju obaveza iz evropske agende“ - naglasio je Andriukaitis.

Usaglašeno je da je potrebno unaprijediti zakonsku regualtivu iz poglavlja 28.- Zaštita potrošača i zdravlja koja se odnosi na oblast zaraznih bolesti, duvanskih proizvoda i supstance ljudskog porijekla.

 

Portal Analitika