Svijet

Istina o smrti Dade Vujasinović u rukama prevodilaca

Izvještaj Nacionalnog forenzičkog instituta u Hagu o uzroku smrti Dade Vujasinović, stigao je u Više javno tužilaštvo u Beogradu, prenose "Večernje novosti".
Istina o smrti Dade Vujasinović u rukama prevodilaca
Portal AnalitikaIzvor

U toku je prevođenje holandskog dokumenta, koji bi trebalo da razriješi dilemu da li je riječ o ubistvu ili samoubistvu. O nalazu obducenata i stručnjaka za balistiku prvo će biti obaviještena porodica, a potom i javnost.

Iz Holandije su u tužilaštvo stigle i stvari poslate na supervještačenje - puška, čaure, originalna municija za pušku, kao i dva filcana čepa izvađena iz tijela novinarke. Na supervještačenju jedino nije bila fotelja, u kojoj je, kako se pretpostavlja, sjedjela Dada Vujasinović kada je pogođena, jer su roditelji rekli da je više nemaju. 

U Hag su bili poslati i svi spisi kojima je raspolagalo srpsko tužilaštvo, a koji su imali veze sa smrću novinarke - foto-dokumentacija sa uviđaja obavljenog u stanu novinarke aprila 1994. godine, dva različita izvještaja stručnjaka (u jednom je riječ o samoubistvu, dok se u drugom ne isključuje ubistvo), izjave svjedoka... 

Sve ovo su holandski stručnjaci proučavali, ali i vještačili stvari, punih deset mjeseci. Njihov nalaz će, poslije prevođenja, biti na stolu tužioca. Tada bi i Komisija trebalo da izađe u javnost sa rezultatima svoga rada, kao i podatkom da li se Dada Vujasinović ubila ili su je ubili. Od rezultata ovog supervještačenja zavisi i to da li je Komisija, čiji je predsjednik Veran Matić, završila rad na istrazi o smrti novinarke. 

Očekuje se da su holandski stručnjaci, prije svega, otklonili sumnju da li su bila dva pucnja, pa otuda i dva filcana čepa (što bi ukazivalo na to da je u pitanju ubistvo), ili je riječ o dva djela istog čepa, što bi upućivalo na jedan pucanj, pa je moguće samoubistvo. 

Mrtvu Dadu pronašli su Bratislav Grubačić, koji je u to vrijeme sa njom bio u emotivnoj vezi, Zoran Tatar, foto-reporter "Duge", i Branislav Bajat, njen dugogodišnji prijatelj, 9. aprila 1994. godine. Zatekli su je kako leži između stola i fotelje u kojoj je iskrvarila, a puška sačmarica iz koje je pucano bila je ispod njene lijeve noge. Pretpostavljalo se da se smrt dogodila dan ranije, 8. aprila. 

U obdukcionom nalazu navedeno je da je preminula tako što je u sjedećem položaju pucala kroz lijevu dojku i raznijela taj dio tijela, poslije čega je iskrvarila. Puška je bila u vlasništvu njenog oca. U prvi plan se stavljalo da je ruku na sebe digla u nervnom rastrojstvu.

Portal Analitika