Abiznis

Počinje rekonstrukcija dijela pruge Beograd - Bar

Dio pruge Beograd – Bar, koji ide kroz Srbiju, poslije četiri decenije konačno je dočekao obnovu. U toku su neophodne pripreme kako bi ovih dana počela rekonstrukcija. Ugovor između “Infrastruktura železnica Srbije” i “Ruskih državnih željeznica” (RŽD) potpisan je lani, a sada se finalizuju podizvođački ugovori sa “Bombardier transportation”.
Počinje rekonstrukcija dijela pruge Beograd - Bar
Portal AnalitikaIzvor

Obnova barske pruge počeće sanacijom 77 od ukupno 287 kilometara željezničkog koridora.
 
“Prema ugovoru koji su ‘Železnice’ sklopile sa Rusima, predstoji generalni remont pruge od Resnika do Valjeva po projektu koji je uradio Saobraćajni institut - CIP. Od Valjeva do granice sa Crnom Gorom nema projekta. Zapravo, Ministarstvo za saobraćaj još nije dalo nalog da se uradi. I to je ogroman problem. Neophodno je da se što prije uradi projektna dokumentacija i da se pristupi revitalizaciji cijele pruge.”,  kaže za “Novosti” Milutin Ignjatović, direktor CIP-a.
 
Pruga Beograd - Bar izdržala je 40 godina bez ozbiljnijih ulaganja. Sagovornik Novosti dodaje da se predugo čekalo na popravku.
 
“Nigdje u svijetu nema da se na takvom putnom pravcu, od izuzetnog značaja, toliko dugo ne uradi generalni remont. Posebno zato što je željeznička magistrala Beograd - Bar jedna od saobraćajno i graditeljski najkompleksnijih u Evropi, zbog raznolikosti u reljefu i vrsti prepreka, što je zahtijevalo primjenu različitih statičkih rešenja - od betona i čelika ili kombinaciju, kao i po vrlo zahtjevnim terenskim uslovima”,  ističe Ignjatović.
 
Na remontovanoj dionici očekuje se povećanje bezbjednosti, brzine i skraćenje vremena putovanja. Vozom će se, posle obnove, od Resnika do Valjeva stizati za sat i 15 minuta, umesto sadašnja dva sata i 10 minuta. Svi rekonstruisani djelovi biće vraćeni na stanje projektovane brzine. Procjenjena vrijednost ovih radova je 80 miliona dolara, a rok za završetak biće 14 meseci od otvaranja gradilišta. (Bar info)

Portal Analitika