Politika

Lekić: Politika sankcija prema Rusiji nanijela veliku štetu Crnoj Gori

Novi javni ispad premijera Đukanovića, ovoga puta na međunarodnom planu jeste nastavak neodgovorne politike sa posljedicama na građane Crne Gore, ocijenio je predsjednik DEMOS-a Miodrag Lekić.
Lekić: Politika sankcija prema Rusiji  nanijela veliku štetu Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

 "Đukanovićeva  poruka, sa elementima grotesknog,  zapadnim partnerima da pojačaju pritisak na Rusiju predstavlja  ne samo nastavak politike lova u mutnom, već  i kontinuitet ekstremnih obrta demostriranih u četvrt vijeka njegove vladavine", naveo je Lekić u pisanoj izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.

 Naime, kako je dodao, poslije vođenja velikosrpske zatim antisrpske politike, poslije vođenja arogantno antiameričke zatim kolonijalno-velikoameričke politike, poslije dilova i privatnih finansijskih raspleta na teret crnogorske države sa ruskim tajkunima uKAP-u - Đukanović se nalazi u nekontrolisanoj fazi agresivneantiruske propagande, takođe sa očiglednim posljedicama po crnogorsku državu i njene građane.

"Jasno je da je Đukanovićev primaran interes u ovim neodgovornim obrtima dalje trajanje na vlasti. Sada je razumio da će se njegov zahtijev za zaoštravanje sa Rusijom dopasti zemljama članicama NATO koje će ga nagraditi, prije svega zaobilaženjem kriminala i korupcije kao osnovnog problema crnogorskog društva i Đukanovićeve odlučujuće uloge u tome. Stepen premijerovog otuđenja i arogancije pokazuje se i time da se njegov propagandni napad na Rusiju dešava u trenutku pokušaja normalizacije zapadnih zemalja sa Moskvom i posjete državnog sekretara Kerija Rusiji", smatra Lekić, dodajući da "politika sankcija  prema Rusiji je donijela velike štete Crnoj Gori kako materjalne tako i uspon nezadovoljstva građana".

"S druge strane, mnoge zapadne zemlje su uprkos porklamovanoj politici sankcija nastavile da ekonomski sarađuju sa Rusijom, tako smanjujući ukupne štete koje su imali.  Širenjem kolonijalne svijesti crnogorska vlast je objavila sankcije Rusiji negdje u periodu kada je Britiš petroleum uz saglsanost britanske vlade otkupio velike akcije gasnih postrojenja u Sibiru", objašnjava Lekić.

Demos upozorava Đukanovićevu vlast da umjesto privatnih projekcija u spoljnoj politici čiji je cilj očuvanje privilegija pokuša da obuzda ovako neodogvorne  izlete kao što su poslednji propagandni napad na Rusiju sa svim negativnim posledicama za zemlju i njene građane.

"Demos će nastaviti odgovornu politiku na međunarodnom planu koju je precizno definisao u svom političkom programu. Naime, Demos će,kada bude u prilici vođenja državnih poslova, pokazati da je za Crnu Goru najracionalnija uravnotežena međunarodnapolitika između primarnosti Evropske unije i jednako dobrih odnosa sa velikim silama SAD, Rusijom, Kinom", zaključio je Lekić.  

Portal Analitika