Abiznis

Lovci Pipera i Kuča pisali ministru Mugoši

Lovci Pipera i Kuča uputili su otvoreno pismo ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja Budimiru Mugoši. Pismo dostavljeno Portalu Analitika, objavljujemo integralno.
Lovci Pipera i Kuča pisali ministru Mugoši
Portal AnalitikaIzvor

Poštovani ministre Mugoša,

Koristimo priliku da i Vama, kao i predhodnom ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja Petru Ivanoviću, ukažemo na nepravilnosti u radu Lovačke organizacije „Podgorica“, zbog kojih su se odavno stekli svi uslovi da bude raskinut ugovor o korišćenju lovišta, koji je ova NVO potpisala sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja još 2012. godine.

Naime, zbog samovolje i netransparentnosti u radu rukovodstva Lovačke organizacije „Podgorica“, doveden je u pitanje ne samo ugovor o korišćenju lovišta, već i opstanak lova kao djelatnosti na teritoriji Glavnog grada, ali i mnogih životinjskih vrsta.

Do sada smo se obraćali svim nadležnim državnim institucijama, od samog Ministarstva na čijem ste čelu, preko Uprave za inspekcijske poslove, do Ministarstva unutrašnjih poslova i Državnog tužilaštva. Jedino je reagovao Vaš predhodnik Petar Ivanović, zahtjevom rukovodstvu ove NVO da se odloži održavanje nelegitimne Skupštine Lovačke organizacije „Podgorica“ dok se ne steknu uslovi za njeno zakonito održavanje, u skladu za Zakonom o nevladinim organizacijama i Statutom ove NVO. Međutim, rukovodioci su tokom održavanja nelegitimne Skupštine proglasili Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nenadležnim za njihov rad?!

Ovom prilikom Vam ukratko hronološki navodimo nepravilnosti u radu Lovačke organizacije Podgorica, a u prilogu Vam dostavljamo sva ranija obraćanja Ministarstvu i ostalim državnim institucijama, iz kojih se detaljnije možete upoznati sa ovim problemom.

  • Delegati  za Skupštinu Lovačke organizacije „Podgorica“ nijesu reizabrani već osam godina

  • Nijesu prihvaćeni delegati koje su izabrale lovačke sekcije, kao osnovni činioci ove NVO

  • Posljednja Skupština je tajno zakazana i održana bez obavještavanja novoizabranih delegate, a predhodna je porekinuta

  • Na svakom od dokumenata koji se dostavlja delegatima nedostaje pečat, potpis, a negdje i oboje

  • Među dokumentima koje je usvojila nelegitimna Skupština, nalazi se i Zapisnik sa predhodne Skupštine LO „Podgorica“ koja je prekinuta, pa samim tim nije bilo moguće donijeti i realizovati zaključke i napraviti zapisnik.

  • Delegatima nijesu dostavljeni tekstovi odluka sa prošle Skupštine Lovačke organizacije, koje zbog prekida i ne mogu biti legitimne.

  • Finansijski izvještaj za 2014. godinu nema ni pečat ni potpis, niti se zna ko ga je pripremio. O nepravilnostima u ovom izvještaju, koje su vidljive i za laika, trebalo bi da se izjasne nadležne državne institucije.

  • Zapisnik Nadzornog odbora o finansijskom poslovanju Lovačke organizacije „Podgorica“ sačinjen je 22. septembra 2015. godine, čak šest mjeseci nakon izrade izvještaja i kada je već uveliko bila zakazana nelegitimna Skupština organizacije. Takođe, na Zapisniku ne postoji pečat.

  • U Poslovniku o radu Skupštine Lovačke organizacije nije predviđeno postojanje kvoruma, već se odluke donose „većinom glasova pristunih delagata“. Dakle, postoji mogućnost da samo tri delegata donesu odluke koje se tiču svih lovaca u Podgorici.

  • Prijedlog Pravilnika o radu lovačkih sekcija Lovačke organizacije Podgorica je poslat delegatima 11. Septembra 2015, uz napomenu da sugestije treba dostaviti do 10. septembra (?!). Samo kao primjer navodimo podatak da je u svim ostalim dokumentima navedeno da stupaju na snagu danom usvajanja, osim ovaj Pravilnik, za koji je predloženo da stupi na snagu tek u aprilu 2016. godine.

S obzirom na to da primjena Pravilnika o radu lovačkih sekcija nije započela ni u aprilu, već tek nedavno, rukovodstvo Lovačke organizacije ovih dana obilazi lovačke sekcije na teritoriji Glavnog grada i izdaje naređenja koga će lovci izabrati sa svoje delegate. Naravno, ovim pokušavaju da eliminišu iz delegatskog sastava sve one lovce koji ukazuju na nepravilnosti u radu organizacije, kako bi time spriječili da do kraja budu otkrivene sve nezakonite radnje kojima se sadašnje rukovodstvo bavi, ali i da bi sebi obezbijedili još jedan mandat na rukovodećim pozicijama u Lovačkoj organizaciji „Podgorica“.

Podsjećamo Vas da je, prije svega zahvaljujući neradu i ličnim interesima rukovodstva Lovačke organizacije „Podgorica“,  teritorija lovišta u Glavnom gradu već značajno smanjena odvajanjem lovišta Zeta, oduzimanjem dijela teritorije lovišta za posebne namjene, a ista situacija prijeti da se dogodi i sa lovištem u Malesiji. Sve to pravdaju političkim prilikama i predizbornim aktivnostima, a zapravo je riječ isključivo o njihovom neradu i neposvećenosti.

Takođe, rukovodstvo Lovačke organizacije „Podgorica“ je formiralo Gradsku lovačku sekciju, mada je pravilnikom predviđeno da se sekcije organizuju na teritorijalnom principu lovišta. Dakle, Gradska sekcija ne može da postoji, jer na gradskom području

Podgorice ne postoji lovište. To je učinjeno samo da bi rukovodstvo Lovačke organizacije sebi obezbijedilo najveći broj delegata, čak osam, koji će im biti lojalni.

Od Vas očekujemo da preduzmete sve zakonom predviđene mjere i spriječite dalji nezakoniti rad Lovačke organizacije „Podgorica“, kako bi bilo spriječeno dalje nanošenje nemjerljive štete lovu i podgoričkim lovištima.

Stojimo Vam na raspolaganju za svaku vrstu dalje komunikacije o ovoj temi, sa svim informacijama i dokumentima kojima raspolažemo.  

 

S poštovanjem,

Predsjednik Lovačke sekcije Piperi Zoran Radević

Predsjednik Lovačke sekcije Kuči Dejan Ivanović

Portal Analitika