NATO

Cdu: Izbori će biti odlučujući za članstvo u NATO-u

Crnogorska demokratska unija (Cdu) smatra da je pitanje članstva u Alijansi temeljni interes i politički prioritet Crne Gore.
Cdu: Izbori će biti odlučujući za članstvo u NATO-u
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Proces ratifikacije i tretman koji je Crna Gora imala na samitu NATO u Varšavi pokazuju da među saveznicima postoji jasan i nesporni interes da se naša zemlja uključi u Alijansu i da se već sada doživljava kao ravnopravna članica.

Istovremeno, sve agresivniji  nastup onih koji su protiv crnogorskog ulaska u NATO, kao i učestali otvoreni napadi na Crnu Goru koji stižu sa adrese njihovih inostranih mentora, potenciraju potrebu za komunikacijom, saradnjom i savezništvom svih odgovornih crnogorskih političkih subjekata. Moramo biti ujedinjeni kako bi uspješno okončali proces pristupanja Alijansi. To je imperativ crnogorske politike, koji se ne može marginalizovati i ne smije gurati pod tepih.

Dok gledamo i slušamo kako domaći izvođači pokušavaju da Crnu Goru gurnu u tzv. "makedonski scenario", a njihovi pokrovitelji iz Moskve šalju poruke sa rječnikom iz 1948. godine, prva misao treba da bude što i kako činiti da bi se preduprijedila bilo kakva opstrukcija pristupanju Alijansi.

Oktobarski izbori će biti svojevrsni plebiscit o podršci našem članstvu u NATO-u. To se nameće kao osnovni upit pred građanima Crne Gore. Ulazak u Alijansu je najbolja platforma za ekonomski i politički preobražaj naše zemlje. Crnogorsko članstvo u NATO-u je najkraći i najsigurniji put u neophodne političke i ukupne reforme i promjene. Uz to, NATO članstvo je i najbolja osnova za nastavak evropskih integracija, gdje nas, poslije Bregzita, očekuju brojna iskušenja i izazovi.

Cdu poziva na međusobno razumijevanje, dijalog i savezništvo sve one koji poštuju i vole Crnu Goru. Crnu Goru treba mijenjati sa crnogorske demokratske i građanske strane, kroz jačanje demokratskih institucija i odbranu crnogorskih nacionalnih i državnih interesa.

Portal Analitika