Politika

ŠIMRAK: Odlikovanje admirala Barovića otvorena politizacija

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović se nakon punih četvrt vijeka sjetio da posthumno odlikuje admirala Vladimira Barovića, što je otvorena politizacija, kazao je predsjednik OO SDP Herceg Novi i član Predsjedništva SDP CG, Dragan Šimrak.
ŠIMRAK: Odlikovanje admirala Barovića otvorena politizacija
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

“Kada se nakon punih četvrt vijeka, politika zbog koje je admiral Vladimir Barović digao ruku na sebe da bi spasio svoju i čast svoje otadžbine, odlučila da mu dodijeli orden časti, moramo se istinski zapitati da li je to samo otvorena politizacija”, ističe Šimrak.

Socijaldemokratska partija, navodi on, ima pravo da sumnja u iskrenost funkcionera DPS-a kada je ovaj slučaj u pitanju.

"Jer nijesu bili baš maloljetni u vrijeme dok su vodili nadaleko čuveni „RAT ZA MIR””. Dodatno imamo pravo da sumnjamo u „časne“ namjere donosioca Odluke o odlikovanju, ako znamo da su se herojskog čina admirala Barovića, po svom starom običaju, sjetili u izbornoj kampanji, a u predhodnih četvrt vijeka, ni buket cvijeća nijesu položili na mjesto gdje je sahranjen”, dodaje on.

Šimrak napominje da je OO SDP Herceg Novog više puta, sa skupštinske govornice i kroz izjave medijima, napominjao koliko su za Crnu Goru značajni i važni herojski podvizi admirala Vladimira Barovića i generala Krsta Đurovića.

“Nažalost, kao i kada je u pitanju inicijativa za postavljanje spomen obilježja na zgradi CB Herceg Novi, kao čina opomene i podsjećanja na sramni zločin deportacije, naše inicijative su nailazile na odbijanje od strane DPS-a i njegovih partnera iz tog vremena. No, bez obzira, ukoliko se zaista kod njih nešto promjenilo u vezi sa gledanjem na odgovornost za događaje i posledice devedesetih, naše inicijative su i dalje otvorene, radi dobra svih. Samo da ne bude kao sa proglašenjem „Parka nezavisnosti“ 21. maja u Herceg Novom, kada je jedna DPS struja ozvaničila ime parka i postavila tablu, a druga je poslije par dana proglasila nevažećom i sklonila”, kaže Šimrak.

Nadaju se, zaključuje Šimrak, da će građani ovoga puta prepoznati sve moguće licemerje, koga će, “sigurni smo do 16. oktobra biti na pretek”.

Portal Analitika