Svijet

Svjetski lideri u šoku zbog novog šefa britanske diplomatije

Kada se obraća protivnicima, Boris Džonson ne bira riječi. Zato i ne treba da čudi što je vijest da je postao novi šef diplomatije izazvala podsmjeh širom svijeta.
Svjetski lideri u šoku zbog novog šefa britanske diplomatije
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Novoimenovani britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson strance je u prošlosti nazivao "crnčićima". U kolumni o Papua Novoj Gvineji, koja je objavljena 2006. godine, opisao je državljane te zemlje kao "sklone kanibalizmu i ubijanju poglavica".

Džonson ne propušta priliku da veliča "britansku imperiju" i umanji značaj drugih nacija, a uspio je da uvrijedi gotovo sve političke lidere današnjice. Čovjek koji predvodi britansku diplomatiju u jako osjetljivom trenutku za tu zemlju, gotovo svakim svojim nastupom krši pravila korektne političke komunikacije, pa je malo reći da je njegovo imenovanje izazvalo šok.

Jedna od prvih reakcija stigla je iz Švedske.

- Volio bih da je vic, ali plašim se da nije. Egzit za egzitom - rekao je Karl Bilt, bivši premijer te zemlje.

U duhu dobre političke prakse, u Stejt departmentu nisu željeli da direktno komentarišu izbor Džonsona, ali podsmjeh i podrugljivi ton govorio je sam za sebe. Kritike su stigle i od predsjednika Evropskog parlamenta Martina Šulca, a najoštriji je bio francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero, koji za svog novog kolegu nije imao nijednu lijepu riječ.

- On je običan lažov. Više puta je uhvaćen u laži. Meni je potreban partner s kojim mogu da pregovaram i koji je jasan, kredibilan i pouzdan, a on to nije - rekao je Ero.

Džonsonu nijesu naklonjeni ni mediji u Evropi, koji ga nazivaju klovnom.

Najblaža reakcija stigla je iz Rusije. Predsjednik Odbora za spoljna pitanja ruske Dume Aleksej Puškov je na Tviteru napisao da Džonsonov prethodnik Filip Hamond ima "bolne antiruske komplekse" i da se nada da ih Džonson ne dijeli.

Blic.rs

Portal Analitika