Region

DAČIĆ: Vrijeme je da se ispita bombardovanje SRJ

Šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, pozvao je na ispitivanje odgovornosti i opravdanosti bombardovanja SRJ 1999. godine, nakon britanske istrage o ratu u Iraku.
DAČIĆ: Vrijeme je da se ispita bombardovanje SRJ
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Ne treba gledati samo Irak, vrijeme je da se ispita odgovornost i opravdanost intervencije 1999. godine. Međutim, to nema veze sa našim putem u Evropsku uniju", rekao je Dačić.

Kako je naglasio, Srbija i Evropska unija imaju različite poglede na neke stvari, a to znaju "i u Moskvi i u Pekingu", gdje se takođe zna da je EU strateški cilj Srbije.

Dačić je istakao da je za put ka EU potrebno "naći zajedničke imenitelje", koji neće voditi Srbiju ka tome da nema usklađene spoljne i unutrašnje politike.

"Mislim da je vrijeme i za preispitivanje onoga što je urađeno u Srbiji 1999, a ne samo u Iraku, jer ako je politika jedne zemlje bila da se 20 godina ulaže u nezavisnost Kosova, onda mislim da moramo da tražimo ne samo greške u našem sistemu", rekao je Dačić na konferenciji "Globalna strategija spoljne i bezbjednosne politike EU i zapadni Balkan".

On je istakao da postoji stav da je Slobodan Milošević kriv, ali da postoje "druge stvari koje predstavljaju grubu manipulaciju, neistinu i laž", kao što je u slučaju invazije na Irak, što je utvrdila komisija u Velikoj Britaniji.

Prema njegovim riječima, svi dobro znaju da u kosovskom selu Račak, gdje se navodno desio zločin, koji je bio neposredan povod za bombardovanje SRJ, dio civila nije sahranjen na tom mjestu, a kada se pitaju seljaci oni kažu da su na vojnom groblju.

"Kako su to onda ubijeni civili?", pitao je Dačić.

"Sedamnaest godina poslije bombardovanja ne možemo tek tako da kažemo da ćemo uskladiti potpuno našu spoljnu i bezbjednosnu politiku, jer su u EU svi samo naši prijatelji. Moram da kažem da, nažalost, nije baš tako i to je činjenica. Mi želimo da nosimo svoj dio odgovornosti i nosimo svoj krst, ali ne možemo samo mi da budemo ti", poručio je on.

Dačić je ukazao da se želja za kompromisom često tumači kao slabost, i kao da treba udarati na Srbiju koja sada dobija lekcije od Turske da treba da poštuje ljudska prava.

Dačić je govorio i o usklađenosti spoljne politike sa EU i naveo da se nada da će se ono "u narednim godinama vratiti na 90 i nešto odsto".

"Moja nada se zasniva na tome da će se normalizovati odnosi sa Rusijom i da nećemo imati razloga da se ne slažemo sa nekim evropskim stavovima i rezolucijama", rekao je Dačić.

Odnos Srbije prema sankcijama usmjerenim ka Rusiji "provučen" je i kroz kontekst Kosova. Dačić je rekao da prijatelji kosovske nezavisnosti i oni koji podržavaju nešto protiv Srbije, od nje ne mogu očekivati da svojim prijateljima zatvara vrata i uvodi sankcije.

"To nije normalno, nijedna zemlja na svijetu to ne bi uradila, pa neće ni Srbija. Ako su Rusija i Kina te koje u Savjetu bezbjednosti UN ne dozvoljavaju da se pitanje nezavisnosti Kosova i teritorijalnog integriteta Srbije riješi preglasavanjem, imamo nacionalni i državni interes koji nam svakako nameće da moramo pažljivo da pristupamo tim temama, a dobro znam i da sve vaše zemlje vode sličnu politiku", rekao je Dačić.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.