NATO

VUKADINOVIĆ: Crnogorski ulazak u NATO stabilizuje region

Mjesto Crne Gore je u Evropskoj uniji i morate nastaviti sa reformama, jer će to donijeti napredak. Unija će ostati cjelovita bez obzira na Bregzit, poručuje profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu i direktor Centra za međunarodne studije Radovan Vukadinović u razgovoru za Pobjedu.
VUKADINOVIĆ: Crnogorski ulazak u NATO stabilizuje region
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On objašnjava da proces razdruživanja Velike Britanije od EU traje najmanje dvije godine i tek treba vidjeti na koji način će se odvijati taj razlaz.

"Bez obzira na Bregzit, Unija će svakako ostati cjelovita. Tačno je da ima pesimističkih glasova koji kažu da je u Velikoj Britaniji prije referenduma neraspoloženje prema EU bilo oko 48 odsto. Ako gledate neraspoloženje prema Uniji u Francuskoj, ono iznosi 62 odsto, a ukoliko Marin Le Pen dode na predsjednički položaj, ona će u roku od šest mjeseci raspisati refendum o izlasku iz eU. Riječ je o novom procesu u EU koji može voditi ka razdruživanju. To je proces koji niko nije očekivao, jer je EU bila čvrsta i stabilna. Sada prolazi kroz krizu identiteta, najjaču od svog postojanja, i ja mislim da će je riješiti. Od toga će zavisiti raspoloženje za primanje novih članica i odnosi budućih potencijalnih članica", poručuje Vukadinović.

On kaže da je spoljna politika Crne Gore sada odlična.

"Bilo je tu različitih faza. Crna Gora je bila ponekad bliža Moskvi nego Briselu, pa onda bliža Briselu, čini mi se da od prije dvije godine dileme više nema. Ulazak u NATO i EU za Crnu Goru nema alternativu", poručio je Vukadinović.

Rješavanje problema

Komentarišući NATO samit u Varšavi, Vukadinović kaže da je ovo jedan od najkonkretnijih samita.

"Sada se priča o novoj ulozi koju NATO ima nakon Bregzita. Alijansa sada postaje prva najvažnija međunarodna organizacija u kojoj se nalaze SAD, Velika Britanija i evropske zemlje. Donešena je odluka da se postavljaju nove vojne snage u Poljskoj, Litvaniji i Estoniji, iako to nije toliko vojnika koliko su te zemlje tražile. One su tražile brigade, dobile su bataljone. Činjenica je da je NATO ipak isturio svoju odbranu prema Rusiji, koja je sada glavna opasnost i izazov. Još jedna konkretna stvar se odnosi na Crnu Goru, buduću članicu Alijanse", zaključuje Vukadinović.

On ističe da je ulazak Crne Gore u NATO prilika da se stabilizuje region, uvede red u unutrašnje stvari Crne Gore i intenzivnije krene u razvoj.

"To će tek postati vidljivo u mjesecima koji dolaze", kaže Vukadinović.

Integracije spas

Profesor Vukadinović ističe da je ulazak u NATO korak u pravom smjeru.

"Mislim da se ulaskom Crne Gore u NATO ovaj region stabilizuje, Crna Gora se stabilizuje i - ono što je najvažnije tačno se zna dokle granice stabilnosti sežu. Ono što je ostalo izvan tih granica, imaće svojih političkih i ekonomskih problema, i naravno da će onda zavisiti od NATO kada će i u kojoj fazi eventualno doći do približavanja i tih dijelo va NATO-u", kaže sagovornik Pobjede.

Sigurna pozicija

Ističe da Crna Gora u Alijansi svakako dobija jednu sigurniju poziciju u odnosu na sve susjede, na Albaniju, Srbiju isto tako i pitanje Prevlake će se rješavati na nov način.

"Dakle, mogućnost odnosa sa susjedima postaje sasvim drugačija. Sa druge strane, šta se događa na Balkanu? Na Balkanu se zatvara prostor za djelovanje Rusije, smanjuje se jedna tačka gdje bi Rusija mogla djelovati. Dakle, ostaje im još jedino Srbija i Republika Srpska, eventualno - u nekom pokušaju da se iskoristi panslavizam i religija i Makedonija. Ali, u svakom slučaju, stvara se jedna cjelina na Balkanu, na Jadranu ono što su američki stratezi davno pisali da Crnu Goru treba uključiti u NATO kako bi se ta spojnica zatvorila, i čitav Jadran i sa jedne i sa druge strane obale postaje natovski", zaključuje Vukadinović.

Pobjeda 

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
O O "stabilizaciji,pod kontrolom
15.07.2016. 12:27

...Arapskog proljeća"?! A vi-sanjate Ruse-pa kad se probudte-osvanuste popi.. ? Dobro vam činjele "Pampers pelene"...?

0
0
S SINJI SOKO POSMATRA
15.07.2016. 11:29

Kao Paris,Nic a.O cemu vi zborite gosodine?

0
0
S Stabilizuje region..ka što...
15.07.2016. 08:31

...."stabilizuje" Belgiju i Francusku...daleko nam bilo!

0
4