Društvo

Sati čekanja na graničnim prelazima Kobila i Debeli brijeg

Iako na hercegnovskim plažama nema većih gužvi i slobodno mjesto može se naći u bilo koje doba dana, kadrovi sa graničnog prelaza Kobila - Vitaljina, ka Hrvatskoj govore suprotno, piše Radio Jadran.
Sati čekanja na graničnim prelazima Kobila i Debeli brijeg
Portal AnalitikaIzvor

Prema riječima putnika koji su se zatekli u koloni, jutros oko 11 časova gužva je bila velika, što donekle i ne bi trebalo da čudi jer je sredina jula - kako na izlazu, tako i na ulazu u Crnu Goru. Osim toga, na Kobili su samo dvije saobraćajne trake.

- Izabrali smo granični prelaz Kobila - Vitaljina, jer smo mislili da je manja gužva i da ćemo manje čekati, budući da svi ka ili iz Hrvatske, koriste uglavnom Debeli brijeg - Karasovići. Međutim i ovdje je kolona bila velika, pa smo granicu prošli tek nakon skoro dva sata, ispričao je bračni par iz Herceg Novog.

U graničnoj policiji potvrdili su za Radio Jadran da gužve ima na oba prelaza, ali precizna statistika o broju evidentiranih putnika i vozila znaće se u ponedjeljak.

- Kad je riječ o graničnom prelazu na Debelom brijegu, tu dnevno bilježimo oko 10.000 putnika i do 3.000 vozila, na pet ulaznih i izlaznih rampi. Gužva na Kobili svakako jeste posljedica povećanog broja vozila, ali i detaljne kontrole i obavljanja administrativnih poslova, koji zahtijevaju vrijeme. Uz to, moramo uzeti u obzir da smo tu tehnički i kadrovski limitirani - postoji jedna ulazna odnosno izlazna rampa. Dnevno, granicu ovu pređe hiljadu i po do dvije hilajde turista i između 500 i 800 vozila - kazali su u graničnoj policiji.

Prema evidencijama od prošle sedmice, svi granični prelazi u Crnoj Gori zabilježili s povećanje prometa od oko pet odsto u odnosu na isti period prošle godine. No, treba imati u vidu da posjetioci nijesu samo turisti koji dolaze na ljetovanjeu u Crnoj Gori, već je dosta njih u tranzitu ili dolaze na jednodnevni izlet.

Izvor i foto: Radio Jadran

Portal Analitika