Politika

Delegacija Crne Gore na Malti: Poželjan partner za naučnu saradnju

Crna Gora je važan partner za naučnu saradnju u mediteranskom regionu te bi povezivanje i uključivanje u nove inicijative bilo veoma značajno za crnogorsku naučnu zajednicu, ali i za proces pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji, istaknuto je tokom posjete Malti.
Delegacija Crne Gore na Malti: Poželjan partner za naučnu saradnju
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorska delegacija, predvođena ministarkom Vlahović, sastala se sa predsjednik Savjeta za nauku i tehnologiju Malte Džefri Pulicino Orlandom, sa kojim su razgovarali o mogućnostima saradnje i povezivanju naučnih institucija dviju zemalja. Sastanku su prisustvovali i državni sekretar Ministarstva za konkurentnost, digitalne, pomorske i ekonomske usluge Antoni Gat, predsjednik Pomorstva Malte Franko Šembri kao i direktor odsjeka za strategije, kreiranje politika i međunarodne odnose Savjeta za nauku i tehnologije, Nadine Kastiljo.

Ministarka nauke Sanja Vlahović sa delegacijom, u toku posjete Malti, u periodu od 11. do 13. jula, obišla je i održala niz sastanaka sa rukovodiocima vodećih naučnih institucija te države, i to: Savjet za nauku i tehnologiju, ESPLORA- insteraktivni naučni centar, kao i naučni park „Malta Life Sciences Park”.

Predstavnici Savjeta za nauku i tehnologiju prezentovali su programe i projekte u kojima Malta ima aktivno učešće ali i iskoristili priliku da istaknu mogućnost uključivanja Crne Gore i njene naučne zajednice.

Riječ je o projektima koji su namijenjeni mediteranskom regionu a koji će pomoći razvoj u srodnim oblastima. Inicijativa PRIMA odnosi se na oblasti hrane i vode, dok će Inicijativa BluMed biti orjentisana na integrisanje pomorskih politika. 

dsc09148

Savjet za nauku i tehnologiju Malte osnovan je 1988. godine i predstavlja rukovodeće savjetodavno tijelo za kreiranje politika za nauku i razvoj. Takođe, Savjet za nauku i tehnologiju predstavlja akademsku instituciju za istraživačke i naučne aktivnosti. 

Nakon sastanka, delegacija Crne Gore imala je priliku da obiđe ESPLORA- interaktivni naučni centar smješten u Vili Bigi, koji je u završnoj fazi izgradnje. 

Ovaj naučno-edukativni centar, oformljen u okviru Savjeta za nauku i tehnologiju, opremljen je najsavremenijim interaktivnim eksperimentima i ima za cilj da promoviše važnost nauke za razvoj društva, te da nauku i naučna otkrića približi populaciji svih uzrasta. 

Tokom boravka na Malti, ministarka Vlahović održala je sastanak i sa direktorom naučnog parka „Malta Life Sciences Park” ing. Josephom P. Sammutom te obišla neka od institucija koje koriste usluge ovog parka. Ministarka Vlahović upoznala je direktora Sammuta sa fazama realizacije projekta Inovaciono preduzetničkog centra „Tehnopolis“ u Nikšiću i Strateškog plana za uspostavljanje prvog Naučno-tehnološkog parka NTP u Crnoj Gori. 

Na sastanku su dogovoreni konkretni koraci u budućoj saradnji, gdje će umrežavanje i iskustva malteškog naučnog parka biti od izuzetnog značaja za razvoj NTP u Crnoj Gori.

U sastavu delegacije Crne Gore, pored ministarke Vlahović, bili su savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore Vojin Vlahović, Anastazija Miranović, direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara i član programskog odbora za oblast »Evropa u promijenjenom svijetu- inkluzivna, inovativna i reflektujuća društva u EU Okvirnom programu za istraživanje i inovacije “Horizont 2020”, Vesna Maraš, predsjednica Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost i direktor razvoja Plantaža i Danilo Nikolić, dekan Fakulteta za pomorstvo Univerziteta Crne Gore i član Savjeta za visoko obrazovanje.

 

Portal Analitika