Politika

Vuković: Bojkot izbora besmislen

Eventualni bojkot izbora rezultirao bi kratkotrajnim produbljivanjem političke krize u Crnoj Gori i trajnim gubitkom političkog legitimiteta partija koje se odluče za takvu opciju, ocijenio je profesor na Fakultetu političkih nauka, Ivan Vuković.
Vuković: Bojkot izbora besmislen
Portal AnalitikaIzvor

On smatra da ideja bojkota izbora gubi smisao u situaciji u kojoj predstavnici opozicionih partija kontrolišu ne samo ključne resore u Vladi, već i najznačajniji dio državnog aparata, i sve to, kako je naveo, u državi koja je na vratima NATO-a i na pola puta do punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Prema riječima Vukovića, recentno političko iskustvo svjedoči o tome da to što nešto nema smisla ne znači nužno i da se neće dogoditi.

„Ukoliko se bojkot zaista desi, to će rezultirati kratkotrajnim produbljivanjem političke krize u Crnoj Gori i trajnim gubitkom političkog legitimiteta onih koji se odluče za takvu opciju“, kazao je Vuković agenciji Mina.

On smatra da će, s obzirom na to da je proces ratifikacije ugovora o pristupanju Crne Gore NATO savezu u toku, upravo to za državu suštinski važno političko pitanje obilježiti kampanju za predstojeće parlamentarne izbore.

„Osim stranaka koje čine koaliciju okupljenu oko Demokratske partije socijalista (DPS), od toga bi političku korist mogao imati i Demokratski front (DF) kao najznačajnija politička snaga koja se protivi evroatlantskoj integraciji Crne Gore“, ocijenio je Vuković.

On je rekao da, imajući u vidu posljednja dešavanja u crnogorskom parlamentu, očekuje da će napetost u odnosima ključnih aktera na političkoj sceni u Crnoj Gori trajati sve do izbora a, u zavisnosti od rezultata, moguće i nakon toga.

Vuković smatra da će na izborima, kada su u pitanju koalicije, biti viđena politička utakmica između tri politička bloka.

„U prvom vidim DPS, njegove tradicionalne koalicione partnere i one političke strukture koje se zalažu za ulazak Crne Gore u Sjevernoatlantsku alijansu. Nasuprot njima, očekujem da se nađu DF s jedne, i politički savez Demos-URA-SDP, s druge strane“, rekao je Vuković.

Kako je naveo, treba dodati i Socijalističku narodnu partiju i Demokratsku Crnu Goru, koje su najavile samostalan nastup na izborima.

Ne postoji mogućnost, smatra Vuković, da opozicioni predstavnici „omanu“ u obezbjeđivanju uslova za fer izbore, budući da su uslovi za kompetitivno izborno nadmetanje - ono čiji ishod nije unaprijed određen - u Crnoj Gori odavno stvoreni.

„O tome, uprkos nizu problema koji karakterišu izborni proces u našoj državi, svjedoče izvještaji OEBS-a/ODIHR-a i drugih relevenatnih međunarodnih organizacija, kao i činjenica da su, od 1998. godine do danas, poraženi na izborima prihvatali njihove rezultate i, na osnovu toga, delegirali predstavnike u Skupštinu“, kazao je Vuković.

rtcg

Portal Analitika