Politika

Danilović: Ne znamo ime napadača na Šukovića

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović kaže da je otkrivanje osobe koja je ranila Predraga Šukovića prioritet policije, ali da u ovom trenutku ne znaju njen identitet.
Danilović:  Ne znamo ime napadača na Šukovića
Portal AnalitikaIzvor

Danilović ne spori pravo medija da nagađaju o eventualnom naručiocu napada na bivšeg načelnika Odjeljenja za organizovani kriminal, ali ne želi da i sam nagađa, rekao je u intervjuu za portal Antena M. Povodom najava da je koalicija Demosa, Ure i SDP-a gotova stvar, Danilović kaže da ''glasila javljaju kako žele da bude ili kako ne žele''. Za napuštanje Vlade spreman je od ulaska u nju ali, kako ističe, izlazak nije politički cilj.

S obzirom na to da postoji snimak solidne jasnoće, da li policija ima ime osumnjičenog za ranjavanje Predraga Šukovića?

- Policija i njena usko specijalizova odjeljenja rade na ovom i sličnim slučajevima. Informišem se u redovnoj proceduri o tome kako napredujemo u konkretnom i drugim slučajevima. U trenutku dok odgovaram na pitanje nemamo ime osumnjičenog. Ipak, smatram prvorazrednom obavezom UP da najhitnije riješimo slučaj. U pitanju je izazov i rukavica bačena u lice državi od strane organizovanog kriminala i to sa porukom da niko i nigdje, pa ni u sred bijelo podne, nije siguran. Država će adekvatno odgovoriti ili će biti ućutkana.

Dio medija, naglašeno sugestivno, stavio je ranjavanje Šukovića u kontekst njegovog sudskog spora sa potpredsjednikom Vlade Duškom Markovićem. Imate li makar indicije o motivima i eventualnom naručiocu napada?

- Razgovarao sam sa gospodinom Šukovićem. Nadam se da će se ubrzo potpuno oporaviti i biti dragocjen za rasvjetljavanje tog slučaja. Svako nagađanje medijima je dozvoljeno. Istragu pak, obavezuju činjenice. Šuković mi je istog dana kada je ranjen saopštio da on, izuzev doslovce par ljudi, nema neprijatelja u ovom gradu. Nije moje kao ministra da vodim istragu, ali jeste da je pomno pratim, što ću i činiti.

Da li je Kotor, nakon nedavnih učestalih pucnjava pa intervencije sa državnog nivoa i Vašeg boravka, primiren ili miran grad?

- Volio bih da je Kotor stabilno miran i siguran grad. Ipak, Kotor je prije umiren i u nekom smislu zaliječen, kada je u pitanju bezbjednost i aktivnost organizovanih kriminalnih grupa.

Kriminalci moraju biti uhapšeni i presuđeni da bi se prilike trajno stabilizovale. Tvrdim da je situacija u tom gradu zapuštena godinama unazad i to sa državnog nivoa. Pred našim očima se događalo da se seli mafijaški kapital sa sjevera Crne Gore i iz regiona prema Kotoru i primorju. Pratiti tragove novca, i to očigledne, i nije neka kriminalistička tajnovitost nego obavezujuća realnost. Slučaj "Kotor" mora biti briga cijelog državnog sistema, ako hoćemo rješenje. Naravno, i segmenti toga sistema moraju biti preispitani.

Podgorička glasila javljaju da je blizu koalicija Demosa, Ure i SDP-a. Koliko blizu, po Vašem mišljenju?

- Mi smo tehnički savez stranaka koje su po lex specialisu ušle u Vladu izbornog povjerenja radi kontrole. Tako je i u ovom trenutku. Glasila javljaju kako žele da bude ili kako ne žele. Naše odluke su, međutim, autonomne i tako će ostati. Odlučivaćemo brzo i politički principijelno.

Analitičari procjenjuju da je Demos, po dubini, daleko bliži Vašem političkom pedigreu iz posljednjih 15-ak godina, nego Lekićevom iz prve polovine 90-ih. A naše informacije govore kako interne sondaže Demosa ne pokazuju postojanje sinergetskog efekta takvog političkog saveza! Da li je, zaista, tako?

- Demos je sasvim nova i drugačija opcija od svih ranijih. Ni predsjednik Lekić ni ja ne razvrstavamo ljude na osnovu njihovih pripadanja od ranije. Demos nudi "pravo na budućnost" i svi koji to prihvataju, prihvataju i pravila novog političkog djelovanja. Struktura naših organa, ravnopravnost žena i muškaraca, pa i u upravljačkim i funkcionerskim pozicijama na lokalnom i državnom nivou, pokazuje upravo to. Dakle, ne ličimo na koje god prošle strukture. Demos je originalno nov politički subjekat, otvoren za sve. To što se mnogi bave nama znači da vrijedimo i zbog toga smo zadovoljni. Što se tiče političkog udruživanja i sinergija tim povodom, potpuno smo otvoreni i dovoljno oprezni da nećemo povući poteze koji će pomoći DPS-u.

Politički je očito, a navodno i sondaže potvrđuju da bi koalicija Demosa sa Demokratama imala snažnu sinergiju!? Opet, da li je tačno i vjerujete li da je još uvijek moguće, uprkos stavu Demokrata, da na izbore idu samostalno?

- Jedno je politička teorija, a drugo praksa. U praksi subjekti vuku poteze na koje imaju pravo i koji obavezuju. Demos nije ni u kakvoj iznudici da bilo koga za bilo šta moli ili upućuje na preispitivanje. Naprotiv, Demos poštuje odluke opozicionih stranaka, a javnost će procjenjivati koliko dobro i pametno smo svi radili svoj posao.

Da li ste spremni za napuštanje Vlade, ako ne bude saglasja o ugovoru sa A2A?

- Za napuštanje smo spremni od trenutka ulaska u Vladu. To, međutim, nije naš cilj i politički moto. Moramo se dogovarati u ovih nekoliko mjeseci o strateškim interesima države - to je jasno i DPS-u. Ne smijemo se preglasavati u vezi sa državnim projektima, nego moramo štititi državu. To nije ucjena, to je obaveza. Mnogo je uloženo u povjerenje, ko ga bude izigrao - preuzima odgovornost za sve posljedice.

Portal Analitika