Svijet

Japan: Carska palata negira da Akihito želi da abdicira

Japanski car nema namjeru da abdicira, saopštila je carska palata negirajući informacije japanskih medija prema kojima je car Akihito izrazio želju da skrati svoju vladavinu.
Japan: Carska palata negira da Akihito želi da abdicira
Portal AnalitikaIzvor

Državna televizija NHK javila je juče, pozivajući se na neimenovane izvore, da je car Akihito izrazio namjeru da se u narednih nekoliko godina povuče sa prijestola.

U izvještaju je navedeno da 82-godišnji Akihito ne želi da ostane car ako mora da smanji svoje zvanične dužnosti. On je prema tim izvorima rekao da želi da prepusti tron prijestolonasljedniku Naruhitu. Novinska agencija Kijodo je objavila sličnu vijest.

Kako navode posmatrači, ovako iznenađujuću informaciju japanski mediji ne bi mogli da daju bez jako dobrog izvora. Međutim visoki zvaničnik carske palate Šiničio Jamamoto je kasno sinoć rekao novinarima da je "to apsolutno netačno".

U Japanu nije bilo abdiciranja posljednjih 200 godina, i sadašnji zakon o carskoj kući, koji reguliše pravni status cara, ne predviđa pravni mehanizam za abdiciranje. Prema tome bila bi potrebna izmjena tog teksta da bi se ispunila careva želja. Visokotiražni list Jomiuri Šimbun piše danas da je vlada u tajnosti razmatrala tu mogućnost, mada premijer Šinzo Abe nije želio da komentariše tu vijest.

Japanski car je prethodnih godina pominjao svoje godine, a agencija carskog dvora sugerisala je da će smanjiti njegove obaveze.

(Beta/AFP)

Portal Analitika