Politika

Šehović: Socijaldemokrate isključivo razmišljaju o samostalnom izbornom nastupu

Socijaldemokrate (SD) Crne Gore trenutno razmišljaju isključivo o samostalnom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima, zakazanim za 16. oktobar. To je u razgovoru za „Dan” saopštio Damir Šehović, potpredsjednik SD-a. Najavljuje da će konačnu riječ o tome kako će SD nastupiti na izborima ubrzo dati najviši stranački organi.
Šehović: Socijaldemokrate isključivo razmišljaju o samostalnom izbornom nastupu
Portal AnalitikaIzvor

"U prethodnih godinu dana, koliko kao partija postojimo, uradili smo više nego što je bilo ko za tako kratko vrijeme uspio. Još prije dva mjeseca smo formirali centralni, operativni i opštinske izborne štabove, tako da smo prije svih političkih subjekata otpočeli predizborne aktivnosti. Zato smo već sada potpuno spremni za izbore koji će biti održani 16. oktobra, naveo je Šehović.

Kako je dodao, aktivnosti Socijaldemokrata Crne Gore na zaokruživanju partijske infrastrukture u svim crnogorskim gradovima su od samog početka bile u funkciji priprema za samostalan nastup na oktobarskim izborima.

Uostalom, na prvom izbornom testu koji smo kao nova partija imali u Tivtu, ostvarili smo odličan rezultat, zahvaljujući kojem smo u ovoj opštini postali druga najjača partija, sa nešto preko deset odsto podrške. Rezultat koji ćemo ostvariti na oktobarskim parlamentarnim izborima će, zasigurno, biti jednako tako dobar", uvjeren je Šehović.

Naglašava da dosad nikakvih razgovora o eventualnim koalicijama za predstojeće parlamentarne izbore nije bilo.

"Što se nas tiče, u ovom momentu nema ni potrebe za tim, jer sada jedino razmišljamo o samostalnom nastupu na parlamentarnim izborima", kaže potpredsjednik SD-a.

Napominje da će, ipak, konačnu odluku o načinu izlaska na izbore, Socijaldemokrate, kao ozbiljna partija, vrlo brzo donijeti na odgovarajućim partijskim organima, kako je to Statutom SD-a i predviđeno.

"No, nezavisno od načina izlaska, mi ćemo kao siguran dio buduće vlasti koja će se nakon izbora konstituisati, nastaviti da dijelimo uspjehe i odgovornost, ali samo sa programski srodnim partijama, koje zajedno sa nama dijele evropske i evroatlantske vrijednosti, kojima je interes Crne Gore iznad svega", zaključio je Šehović.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović raspisao je izbore za poslanike u Skupštini Crne Gore koji će biti održani 16. oktobra. Zakonom je propisano da od zakazivanja do održavanja izbora ne može da prođe manje od 60 dana, ni više od 100 dana. Prethodni izbori za crnogorske poslanike održani su 14. oktobra 2012. godine, a interesantno je da će oktobarski izbori biti deseti parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja, i četvrti u nezavisnoj državi Crnoj Gori.

Na prošlim parlamentarnim izborima, održanim na jesen 2012. godine, Demokratska partija socijalista nastupila je u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom, ali pred kraj mandata aktuelnog saziva ta se koalicija raspala. Pred kraj prošle godine, kada je SDP najavio izlazak iz koalicije, šef DPS-a Milo Đukanović je rekao da je rano govoriti kako će DPS nastupiti na parlamentarnim izborima, ali na osnovu trenutnog raspoloženja u partiji sve ukazuje na to da Demokratska partija socijalista razmišlja o samostalnom nastupu.

I BS neće u koaliciju

O načinu izlaska na izbore, Bošnjačka stranka pe razgovarati na sjednici Predsjedništva u nedjelju. U javnosti se spekulisalo o njihovoj mogućoj koaliciji sa Pozitivnom Crnom Gorom i Socijaldemokratama. Šef kluba poslanika BS-a Almer Kalač, međutim, u izjavi za „Dan" odbacuje takvu varijantu.

"Ideja o predizbornoj koaliciji sa Pozitivnom Crnom Gorom i Socijaldemokratama meni, a i ostalima u BS-u je nepoznata. Kako su izbori tek raspisani, proći će duži vremenski period prije takvih odluka. Odluku o postizbornoj koaliciji uopšte ne želim komentarisati. Prvo trebamo izaći na izbore pa tek onda, na osnovu rezultata, govoriti o koaliciji. Bošnjačka stranka je i u mnogo težim uslovima izlazila samostalno na izbore te iz tog razloga ne vidim zašto bi sada pravila koalicije prije izbora. I zašto biti lokomotiva političkim subjektima kojima je cenzus pod znakom pitanja", poručuje Kalač.

Kako je zaključio, BS nikoga ne odbacuje niti bilo kome daje prednost, ostaje otvorena za dogovore, ali smatra da je zasad preuranjeno govoriti o tome.

(dan)

Portal Analitika