Svijet

Preminuo vođa Koza Nostre

Italijanski mafijaš Bernardo Provenzano, zvani Traktor, jedan od najozloglašenijih kriminalaca današnjice, preminuo je u bolnici u Milanu u 83. godini, saopštili su zatvorski zvaničnici.
Preminuo vođa Koza Nostre
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Provenzano je bio neprikosnoveni vođa sicilijanske mafijaške organizacije Koza Nostra od 1993. do hapšenja 2006. godine, kada je okončano njegovo 43-godišnje bjekstvo, prenosi Rojters.

Kao mladi mafijaški ubica iz Korleonea, mjesta u blizini Palerma, u svijetu kriminala dobio je nadimak "Bin Traktor" zbog surovog načina na koji se obračunavao sa pripadnicima neprijateljskih klanova.

Provezano nije završio ni osnovnu školu, a radio je kao nadničar. U mafijaške vode ušao je još kao tinejdžer. Devedesetih godina je postao vođa mafije koja je pod njegovim vođstvom, postala manje krvava i efektivnija.

b2

Priča se da je Provencano pokušavao da sudi među rivalskim mafijaškim grupama u borbi za posao i držao se podalje od napada na javne ličnosti koji su govorili protiv mafije i izazivali policiju da odgovori. Bio je pažljiv vođa, koji je samo nekoliko puta javno rizikovao, otkrivajući svoja mjesta skrivanja samo odriješenim saradnicima.

Izbjegavao je telefone i izdavao naređenja i komunicirao, čak i sa svojom porodicom putem malih, ručno dostavljanih bilješki zvanih „picini“.

Portal Analitika