Kultura

Izložba slika Svetlane Dragojević u Porto Montenegru

Izložba slika Svetlane Dragojević u organizaciji podgoričke Galerije Pizana biće otvorena u luksuznoj marini Porto Monenegro u Tivtu 16. jula u 21 sat.
Izložba slika Svetlane Dragojević u Porto Montenegru
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Postavku iz ciklusa Urbana Utopija otvoriće Ursula Romerskirhen Hilberc, ataše za kulturu Njemačke ambasade u Podgorici.

Za slike književnik Pavle Goranović je zapisao u katalogu: “U potrazi za stvarnim i izmaštanim gradovima odvija se i slikarstvo Svetlane Dragojević. Sveprisutna je rafinirana filozofija grada kojom se objašnjavaju njeni osnovni motivi, čitav mikrokosmos izgrađen od opsesivnih prizora, naizmjenično smještenih u prostore stvarnosti i mašte. Svetlana Dragojević stvara jednu imaginarnu mapu mjesta koja joj se ukazuju i kojima suptilno i sigurno objašnjava svijet oko sebe. A taj svijet je satkan od raznovrsnih građevina, baš kao što raznovrsna mogu biti osjećanja svijeta i raspoloženja prema onome  što se odvija tu,oko nas,u našim susretima sa atmosferama koje nas i naše misli okružuju. Te građevine nerijetko se naslanjaju jedna na drugu, ili žive posve samostalno, privlače nas na različite načine. Pojam grada u svojoj punoći podrazumijeva susret sa mnogim, često nepredvidljivim ispoljavanjima;tako je i u ovim radovima. Postoje više ravni grada-više nivoa slike. Dok punoća kolorita ukazuje na boje zastora nekog grada. Tako naviru cjeline, koje opet čine neke cjelovite oblike, u kojima se odigrava javni i tajni život učmale i zamišljene, lijene i razigrane ljudske zajednice. A gdje je naše mjesto? Valjda, parafrazirajmo Siorana, negdje između bića i nebića, između dvije fikcije“.

Svetlana Dragojević završila je Fakultet restauracije i konzervacije, odsjek štafelajno slikarstvo (1986-1990) i Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek slikarstvo (1988-1992). Studijski je boravila u Londonu i La Valeti. Članica je ULUCG od 1999. godine. Samostalno je izlagala u Podgorici , Baru, Ulcinju, Novom Sadu, La Valeti, Budvi, Kotoru, a grupno u Londonu, Kelnu, Atini, Parizu, Zagrebu, Istanbulu… Dobitnica je više nagrada Kraljevskog Insituta Slikara Akvarelista London, 1997; za najbolju sliku Londonske regije Laing Art; nagrade „W$N Young Artist“, Kraljevskog Instituta Slikara, London; Memorijalne nagrade “Agnes Reeve“ za najbolju sliku izložbe, Chelsea, Umjetničko Udruženje, London, sve iz 1998. godine; nagrade Podgoričkog likovnog salona za najbolju sliku, 2006. godine; i nagrade sedmog Internacionalnog Bijenala akvarela, u Zrenjaninu, 2007. godine.

Izložba slika crnogorske slikarke Svetlane Dragojević, će biti otvorena od 16 do 26. jula 2016. godine u Galeriji Pizana, Porto Montenegro u Tivtu.

Portal Analitika