Region

Nevrijeme pogodilo dijelove Hrvatske i Slovenije

Nevrijeme s jakim vjetrom i gradom pogodilo dijelove Slovenije i Hrvatske i izazvalo štete na usjevima i objektima.
Nevrijeme pogodilo dijelove Hrvatske i Slovenije
Portal AnalitikaIzvor

Olujno nevrijeme, praćeno jakom kišom, a ponegdje i gradom, pogodilo je u srijedu u popodnevnim satima više krajeva, posebno na sjeveru i istoku Slovenije, te izazvalo poprilične štete na usjevima i objektima, javljaju mediji u Sloveniji, prenosi Hina.

U sjeverozapadnom dijelu zemlje poplavljeno je više stambenih objekata, a u sjevernim krajevima prema Austriji bilo je i više odrona zemlje.

Jak grad veličine kokošjih jaja popodne je pogodio Velenje i okolinu, dok je uz Dravu, na istoku zemlje, voda poplavila nekoliko lokalnih cesta i industrijskih objekata.

Narandžasti meteoalarm

Meteorolozi najavljuju da će se vremenske prilike do četvrtka stabilizovati, ali je na snazi i dalje narandžasti meteoalarm.

Državna agencija za okolinu i prostor upozorila je da se idućih sati mogu očekivati povećani vodostaji nekih rijeka, posebno Mure i Drave, te da je moguće razlivanje manjih rijeka u poplavnim područjima.

U Hrvatskoj, olujno nevrijeme sa jakim vjetrom i gradom pogodilo je dijelove područja oko Požege u Slavoniji, javljaju hrvatski mediji.

Kako javlja lokalni 034 portal, jak grad padala je i učinila mnogo štete na poljoprivrednim kulturama, a vjetar  je srušio drvo na izlasku iz Požege prema mjestu Eminovci i odnio krov sa kuće u tom mjestu.

Vjetar rušio stabla

U dijelovima Požeštine, kako javlja 24 sata, vjetar je rušio stabla na saobraćajnicama, a ulicama se slivala voda od jake kiše.

Procjenjuje se da je nastala šteta na objektima, vozilima i njivama, a na neko vrijeme u dijelu pogođenih krajeva nije bilo električne energije.

Meteoalarm je za srijedu izdao narančasto upozorenje za veliki dio Hrvatske i mogućnost grmljavinskog nevremena kiše i bujičnih poplava.

(Izvor: Al Jazeera/agencije)

Portal Analitika