Portal Analitika
 • Politika
 • Društvo
 • Abiznis
 • Sport
 • Kolaž
 • Region / Svijet
 • Kultura
 • Kolumne
 • Nauka / Tehnologija
 • Savremena karijatida
 • Ostalo
Politika

Bečić položio vijenac na spomenik Partizanu borcu

Delegacija Demokratske Crne Gore, na čelu sa predsjednikom Demokrata, mr Aleksom Bečićem, položila je danas vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici, u znak sjećanja na 13. jul 1878, kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, ali i na isti datum 1941. godine, kada je crnogorski narod otpočeo ustanak protiv okupatora, koji se, u simboličkoj ravni, i danas smatra jednim od najvrednijih bisera otpora okupatorima u svim vremenima i na svim prostorima.
Bečić položio vijenac na spomenik Partizanu borcu
Portal AnalitikaIzvor

Borba crnogorskog naroda protiv fašizma, pogubne ideologije koja je početkom i sredinom prošlog vijeka u crno zavila Evropu, mora biti vodilja svima nama u svojim ličnim, porodičnim i svim drugim borbama u svakodnevnom životu i poruka da se mora istrajati ako se želi uspjeti. Njihova žrtva nas dodatno obavezuje da ne dozvolimo da živimo u neslobodnom društvu, da životarimo u ropstvu koje su neki čak i birali, ne znajući šta biraju. Vrijednosti slobode, istinoljubivosti, hrabrosti i pravednosti koje ta borba sa sobom nosi, putokaz su svim generacijama koje imaju zadatak da se, poput naših slavnih predaka, odupru svakom pokušaju oblikovanja svijesti i podsticanju netrpeljivosti i nesloge, posebno u vremenima kada zajedništvo nema cijenu. 

Demokratska Crna Gora, kako kroz odredbe svog Programa "Pobjede, a ne podjele", tako i svakim svojim potezom od osnivanja do danas, dokazuje da baštini vrijednosti koje sa sobom nosi današnji datum. Još tada smo naglasili - mi ne želimo ni veću, ni manju, već bolju i bogatiju Crnu Goru, državu prosperiteta i stvarne jednakosti njenih građana, a da bi se to desilo, ovi što su je do sada "voljeli" moraju prestati da je vole na ovaj način. Građani moraju da shvate da se ljubav prema domovini ne mjeri brojem miliona otetim iz njene kase, od njenih građana.

Vrijednosti koje su nam ustanici, svojim pjesnicima inspirativnim prkosom i pokazanom željom za slobodom, u amanet ostavili, ne smiju se pretvoriti u bilo šta drugo osim u naše istrajavanje u traženju i konačnom ostvarivanju ideja vladavine prava, socijalne pravde i ravnopravnosti. Ako ne želimo da ih iznevjerimo i da makar i na trenutak pomislimo kako je njihova žrtva bila uzaludna, pravedno i solidarno društvo i sređena država sa odgovornom vlašću mora postati naša realnost.

"Ipak, kao ilustraciju šta Demokrate misle o 13. julu i kao simbol najdublje zahvalnosti koju svi imamo prema podvižnicima ovog nesumnjivo najvažnijeg datuma u našoj istoriji, ali, iznad svega, kao mjeru ljubavi koju osjećamo prema državi u kojoj, i za koju živimo, najbolje je, jednostavno, prenijeti poruku Demokrata sa danas položenog vijenca, koja je dovoljno jasna i kojoj tumačenje nije potrebno: "Domovino, srećan ti rođendan", zaključuju u saopštenju Demokrate.

Portal Analitika