Politika

VUJANOVIĆ: "Naš suverenitet - naše pravo da biramo put"

Decenija od obnove nezavisnosti potvrdila je vrijednost i nezamjenljivost građanske i antifašističke Crne Gore, poručio je predsjednik države, Filip Vujanović.
VUJANOVIĆ: "Naš suverenitet - naše pravo da biramo put"
Portal AnalitikaIzvor

On je večeras na Cetinju, na svečanosti povodom 13. jula, Dana državnosti, kazao da je Crna Gora, obnavljajući nezavisnost, svima pokazala da to čini korist u građana, a ne protiv bilo koga.

"Ni protiv bliskosti sa Srbijom, s kojom želimo najbolje odnose koje poznaje međunarodna zajednica. Ni protiv viševjekovnog i tradicionalnog prijateljstva s Rusijom. Imamo pravo da očekujemo od svih, posebno od prijatelja, da prihvate da naš suverenitet znači naše pravo da biramo vlastiti put. Taj put nije razilaženje ni sa kim, već pronalaženje našeg zasluženog mjesta u međunarodnoj zajednici", istakao je Vujanović.

Poručio je da smo na Dan državnosti dužni da ponovimo posvećenost vrijednostima antifašizma.

"Na čuvanje drugog, drugačijeg i manjinskog trajno nas obavezuju naše manjine koje su nemjerljiva i nedjeljiva vrijednost Crne Gore, a obaveza njihovog poštovanja garancija je skladnosti i dragocjenosti našeg suživota. Duga ekonomska i migraciona kriza jasno je upozorila na rizik ugrožavanja suživota. Zato je naše građansko društvo trajan kapital, koji svi moramo njegovati", kazao je Vujanović.

Kako je dodao, knjaz i kralj Nikola je s pravom konstatovao da su "duboki temelji obnovljene Kraljevine".

"Posljednji dinast naše najveće dinastije, Petrović Njegoš, postavio je istorijsku dinastičku vertikalu s Crnojevićima, Balšićima i Vojislavljevićima", kazao je Vujanović.

Predsjednik države ocijenio je da se u proteklom milenijumu nijesu mijenjala stremljenja ka slobodi i sticanju i očuvanju nezavisnosti. 

"Zato imamo, ne samo pravo, nego i istorijsku dužnost da obilježavamo i slavimo hiljadugodišnju tradiciju državnosti. Time poštujemo i afirmišemo nacionalni i državni identitet", dodao je Vujanović.

Svečanom prijemu u Plavom dvorcu prisustvovali su predstavnici političkog, kulturnog, privrednog, naučnog i sportsog miljea, državni funkcioneri, diplomate, predstavnici međunarodnih organizacija.

rtcg

Portal Analitika