Svijet

Hamond: Britanija bi mogla da napusti EU tek 2022.

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond ocijenio je da bi izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao da se desi tek 2022.
Hamond: Britanija bi mogla da napusti EU tek 2022.
Portal AnalitikaIzvor
"Dejli telegraf" prenosi da je Hamond objasnio da pregovori o britanskom izlasku mogu da počnu tek kada se aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma EU i da bi taj proces potrajao dvije godine, a za dogovor o budućim sporazumima mogle bi da budu potrebne dodatne četiri godine.
 
Britanski list navodi da je Hamond to kazao odgovarajući na pitanje lidera Škotske nacionalne partije Aleksa Salmonda, da li će pregovori o Bregzitu trajati duže od Drugog svjetskog rata.
 
"Ukoliko budući sporazum između Ujedinjenog kraljevstva i EU sa 27 država članica bude osmišljen kao sporazum sa mješovitom nadležnošću, biće potrebna njegova ratifikacija u 27 nacionalnih parlamenata. Najkraće vrijeme za koje je to izvedeno u slučaju bilo kojeg sporazuma EU bilo je nešto manje od četiri godine. To je sve nakon vremena koje je potrebno za pregovaranje o sporazumu", kazao je Hamond.
 
"Dejli telegraf" podsjeća da je buduća britanska premijerka Tereza Mej ponovila svoju posvećenost izlasku Britanije iz EU, naglasivši da "Bregzit znači Bregzit".
Antena M
Portal Analitika