Region

Zatvorenike iz Gvantanama šalju u Srbiju

Dvojica pritvorenika iz zatvora Gvantanamo na Kubi prebacuju se u Srbiju, saopštio je Stejt department izražavajući zahvalnost toj zemlji na "velikodušnoj pomoći".
Zatvorenike iz Gvantanama šalju u Srbiju
Portal AnalitikaIzvor

"SAD su zahvalne Srbiji što je ponudila humanitarni premještaj dvojice pritvorenika iz američkog pritvora u Gvantanamo beju na Kubi", ističe Stejt department, prenosi B92.

Američko ministarstvo odbrane je objavilo transfer Tadžikistanca Muhamadija Davlatova i jemenskog državljanina Mansura Ahmada Saad al-Dafija, navodi se u saopštenju.

Oni su uhvaćeni krajem 2001. tokom rata u Avganistanu i predati vojsci SAD, koja ih je držala u pritvoru bez suđenja više od 14 godina, piše Njujork tajms, koji navodi drugačija imena pritvorenika nego što je saopštila američka vlada.

Prema pisanju njujorškog lista jemenski pritvorenik je nekada "vjerovatno bio niži borac povezan sa Al Kaidom", ali je promijenio način razmišljanja u zatvoru, naučio engleski i završio kurseve potrebne da dobije diplomu srednje škole.

Od 2012, uglavnom se pridržavao pravila pritvora, navodi list. Drugi je državljanin Tadžikistana koji je čekao na transfer od 2009. kada su pritvorske vlasti zaključile da predstavlja dovoljno nisku prijetnju da može da bude prebačen u neku sigurnu zemlju. On je zaostao u Gvantanamu zato što je zaključeno da ne može bezbjedno da bude vraćen u svoju zemlju, piše Njujork tajms.

SAD, kako su naglasili iz Ministarstva odbrane te zemlje, veoma cijene velikodušnu pomoć Srbije u trenutku kada Amerika nastavlja sa naporima da zatvore pritvorsku jedinicu u Gvantanamo beju.

"Ovaj značajni humanitarni gest je u skladu sa liderskom ulogom Srbije na globalnoj pozornici," navodi Stejt department. To je prvi put da se u Srbiju šalju pritvorenici iz Gvantanama, gdje će poslije ovog transfera ostati 76 pritvorenika.

Stejt department napominje i da su svaki transfer jednoglasno odobrila ministarstva i agencije američke vlade, a da se Srbija pridružila grupi od 30 zemalja, medju kojima je i Crna Gora, koje su od 2009.  pružile mogućnost premještaja za preko 100 pritvorenika.

Američko ministarstvo odbrane navelo je u odvojenom saopštenju da su SAD koordinirale sa vladom Srbije kako bi transfer bio u skladu sa bezbjednosnim mjerama i humanim tretmanom zatvorenika.

B92, rtcg.me

Portal Analitika