Politika

Karpenter: Zadovoljni visokim nivoom saradnje

Ministar odbrane prof. dr Milica Pejanović Đurišić sastala se danas sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za odbranu SAD dr Majklom Karpenterom (Michael Carpenter), koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.
Karpenter: Zadovoljni  visokim nivoom saradnje
Portal AnalitikaIzvor

Karpenter je čestitao Crnoj Gori na postignutim rezultatima i uspjesima, kao i aktivnom doprinosu implementaciji NATO agende. Konstatujući da je već sedam NATO zemalja ratifikovalo Protokol o pristupanju NATO, izrazio je svoju posvećenost da radi sa američkim Kongresom na podršci ratifikaciji članstva Crne Gore u NATO. Istovremeno je izrazio zadovoljstvo visokim nivoom saradnje na bilateralnoj osnovi.

Ministar Pejanović Đurišić je istakla bogatu bilateralnu saradnju dvije države sa posebnim osvrtom na saradnju u oblasti odbrane i naglasila značaj podrške Sjedinjenih Američkih Država Crnoj Gori u procesu reformi i modernizacije sistema odbrane. Takođe, Pejanović Đurišić je navela da će Crna Gora nastaviti posvećeno da radi na pripremama za punopravno članstvo u NATO, dokazujući na taj način svoju ulogu pouzdanog i odgovornog partnera, odnosno saveznika.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o NATO samitu održanom u Varšavi, koji je za Crnu Goru bio istorijski, s obzirom na činjenicu da je učestvovala u novom kapacitetu, kao buduća članica. Tom prilikom su istakli značaj usvojenih odluka od izuzetne važnosti za globalnu bezbjednost, imajući u vidu širok spektar prijetnji i izazova sa kojima se svijet suočava.

Portal Analitika