Abiznis

Vlada usaglasila stavove po pitanju saradnje sa A2A

Vlada je usaglasila stavove po pitanju saradnje sa A2A u vezi upravljanja Elektroprivredom (EPCG), jer je ispunjen zahtjev predstavnika opozicije u izvršnoj vlasti da će u slučaju izlaska italijanske kompanije država kupiti njene akcije, saopštio je premijer Milo Đukanović.
Vlada usaglasila stavove po pitanju saradnje sa A2A
Portal AnalitikaIzvor

„Mislim da smo i tu posljednju pretpostavku ispunili, što bi trebalo da znači da bi se i partije koje u Vladi predstavljaju ministri iz opozicije mogli pridružiti Vladinoj koaliciji u parlamentu u pružanju podrške tom ugovornom aranžmanu sa kompanijom A2A i u narednom periodu“, kazao je Đukanović novinarima u Privrednoj komori (PKCG).

On je, komentarišući najavu ministra rada i socijalnog staranja, Borisa Marića, da se može ugroziti politički sporazum ukoliko ne bude konsenzusa sa A2A, kazao da smatra da to toga ne može doći, jer su predstavnici opozicije u Vladi izašli sa samo jednim zahtjevom, a to je da Vlada potvrdi da će u slučaju aktiviranja put opcije za kompaniju A2A iz EPCG kupiti akcije koje taj akcionar prodaje.

„Ministrar ekonomije, Vladimir Kavarić, je objasnio da se to podrazumijeva i da zapravo put opcija i nije ništa drugo nego definisanje pravila po kojima će Vlada, ukoliko se steknu uslovi za aktiviranje put opcije, otkupiti akcije tog akcionara. Zbog toga smo tako dugo pregovarali sa kompanijom A2A i usaglasli se da je cijena put opcije 250 miliona EUR, a vrijeme plaćanja sedam budžetskih godina“, rekao je Đukanović.

On je naveo da su svi u obavezi da se pridržavaju odredbi političkog sporazuma i lex specialisa na njemu zasnovanog.

„Niti politički sporazum niti lex specialis predviđaju da se odluke u Vladi moraju donositi konsenzusom. To je prvo, ali to nije najvažnije u ovom slučaju. U ovom slučaju je važnije da smo u ponedjeljak na sjednici Vlade imali detaljan razgovor od nekoliko sati i da smo u potpunosti usaglasili stavove na tu temu“, zaključio je Đukanović.

Marić je ranije danas saopštio da se kompaniji A2A ne smije dozvoliti da u nekom momentu raspolaže akcijama koje ima u EPCG i da, u slučaju aktiviranja put opcije, država mora kupiti taj paket dionica.

Vlada je na sjednici u ponedjeljak usvojila Predlog akcionarskog ugovora sa A2A, kroz koji će definisati odnose sa A2A unutar EPCG, koji podrazumijeva gradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima. (Mina BUSINESS)

Portal Analitika