Region

Šešelj: Ovih dana "banuću" u BiH

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj kazao je za Klix.ba kako danas nema namjeru posjetiti Bosnu i Hercegovinu, ali da će narednih dana definitivno "banuti" na teritoriju BiH entiteta Republika Srpska.
Šešelj: Ovih dana "banuću" u BiH
Portal AnalitikaIzvor

Šešelj je kazao da je njegova posjeta BiH mogla biti i danas, ali da do toga nije došlo.

Kako nam je rekao, delegacija Srpske radikalne stranke već je bez njega stigla u opštinu Bratunac u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini.

"Ja planiram ovih dana da banem negdje na području Republike Srpske, dakle iznenada da dođem. Ne sumnjam da će me hapsiti i isporučivati, ali tu nema pravnog osnova. Ne može sada važiti zabrana iz 1998. godine koju je donio Karlos Vestendorp.

Od toga je prošlo 18 godina", rekao je Šešelj. On je još jednom podvukao kako definitivno narednih dana planira da posjeti BiH, ali da neće unaprijed govoriti kada i gdje.

"Granična policija BiH vjerovatno će dobiti nalog da mi zabrani ulazak ili da me privede, ali može se desiti negdje i da ne postupe tako...", poručio je Šešelj.

On je negirao pisanja medija da bi u BiH mogao doći "prerušen" ističući da ne zna u koga bi se mogao prerušiti.

"Neću se prerušiti, ali ću sigurno banuti negdje", zaključio je Šešelj. Podsjećamo, mediji u BiH i regionu ovih dana pisali su da je moguće da Šešelj danas dođe u Bratunac kako bi odao počast srpskim žrtvama. Na ovu najavu reagovao je i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić koji je kazao da će lider srpskih radikala biti uhapšen ako ilegalno uđe na teritoriji BiH.

U aprilu ove godine visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko izjavio je da je Vojislavu Šešelju, prema ranijim odlukama visokih predstavnika, zabranjen ulazak u BiH.

"Postoji odluka iz 1998. godine, tadašnjeg visokog predstavnika Karlosa Vestendorpa, kojom se Šešelju zabranjuje ulazak u BiH.

Tu odluku potvrdio je i bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun i ona je još na snazi", rekao je Inzko.

Klix.ba

Portal Analitika