Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • KFPD: Dvije nagrade za podgoričku „Snježanu“, laureati i „Pola pola“, „Par cipela“, „Džonatanov let“

KFPD: Dvije nagrade za podgoričku „Snježanu“, laureati i „Pola pola“, „Par cipela“, „Džonatanov let“

Nakon dvanaest nezaboravnih dana u Kotoru i šesnaest odigranih predstava u glavnom programu, Dječiji žiri, žiri Grada i ASSITEJ donijeli su odluke o najboljima.
KFPD: Dvije nagrade za podgoričku „Snježanu“, laureati i „Pola pola“, „Par cipela“, „Džonatanov let“
Portal AnalitikaIzvor

Dječiji žiri je odlučio da prva nagrada pripadne hrvatskoj predstavi „Pola pola“ Kazališne družine „Pinklec“, Teatra „Poco Loco“ i Teatra „Exit“ čiji tekst potpisuje Milena Bogavac, a režiju Renata Carola Gatica.

Prvu nagradu dodjeljujemo predstavi “Pola pola”, najprije zbog toga što su predstave namijenjene tinejdžerskom uzrastu rijetka pojava, a naročito one koje se bave ovako osjetljivom temom.

- Namjenjena i roditeljima, poučna za sve uzraste, predstava govori o razvodu, osjećanjima djece i objašnjava djeci sve ono o čemu roditelji ćute, pružajući nam nadu kao svjetlo na kraju tunela - navodi se u obrazloženju.

„Snježana i sedam patuljaka“ Gradskog pozorišta iz Podgorice koju je režirao Veljko Mićunović po tekstu Aleksandra Popovića dobio je drugu nagradu za „zabavan način na koji su predstavili poznatu bajku u današnjem vremenu i uveli elemente bajke o Pepeljugi, i zato što je pouka predstave jako važna.“

Predstava „Par cipela“ Dečijeg pozorišta Subotice u režiji Todora Valova, a rađenoj prema motivima priče Pjera Griparija dobila je treću nagradu „zbog dobre i zabavne glume, ali i zanimljivog načina na koji su predstavili temu ljubavi“, te su „svi uzrasti imali su priliku da uživaju u na kreativan način dočaranom stilu sa početka prošlog vijeka“.

Žiri Grada Kotora odabrao je „Snježanu“ podgoričkog Gradskog pozorišta.

- Dobrota je pobijedila, vrijednosti su prave, „Snježana i sedam patuljaka“ od pete do glave. Neću lažna ogledalca, turbo i silikone, ljubavi ću i ljepote Kotorom da zvone – stoji u stihovanom obrazloženju ove nagrade.

ASSITEJ Centra Crne Gore dodijelio je specijalnu nagradu za „Džonatanov let“ gDječije kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka, koju je po motivima romana „Galeb Džonatan Livingston“ Ričarda Baha režirao Nikola Zavišić.

- Predstava „Džonatanov let“ dobila je Specijalnu nagradu ASSITEJ Centra Crne Gore zbog toga što istovremeno asketskim i dojmljivim scenskim jezikom uspijeva da na precizan i razumljiv način govori o značaju unutarnjeg rasta i leta, te još važnije - o važnosti prenošenja poruke koju smo sami naučili i oplemenjivanja svijeta koji nas okružuje – ističu iz ovog udruženja.

Posljednji dan XXIV Kotorskog festivala pozorišta za djecu obilježiće dodjela nagrada najuspješnijima tokom ovog dvanaestodnevnog događaja namijenjenog najmlađoj publici KotoraArta.

Nakon jučerašnje uspješne premijere predstave „Kavez“ - koprodukcije Gradskog pozorišta Podgorica, KotorArta, Kotoskog festivala pozorišta za djecu i Kulturnog centra „Nikola Đurković“ - biće upriličena prva repriza ove drame koju je napisala i režirala Mirjana Medojević kod zgrade nekadašnje „Jugooceanije“ od 21.30 časova. Autorski tim još čine dramaturg Ilija Đurović, kostimografkinja Lina Leković, kompozitor Ivan Marković i reditelj dokumentarnog video materijala Gojko Berkuljan, a uloge tumače Jelena Simić, Jelica Vukčević, Zoran Vujović, Maja Šarenac i Dejan Đonović.

Program će početi već prepoznatljivom Velikom trampom na Pjaci od kina od 19 časova. Pola sata kasnije na istom mjestu biće održana promocija kluba društvenih igara Brljok, a prezentacija festivalskih radionica od 20.30 časova. Posljednja predstava na Trgu oružja biće „Miris istoka“ od 21.30 časova. Njoj će prethoditi dodjela nagrada ovogodišnjim laureatima, od 21 čas.

K.J.

Portal Analitika