Društvo

Telenor fondacija i UMHCG: Digitalne tehnologije za besplatnu pravnu pomoć

Telenor fondacija i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore realizovaće projekat „ICT u službi ostvarivanja i zaštite prava osoba s invaliditetom“, čiji je cilj da olakša pristup besplatnoj pravnoj pomoći osobama sa invaliditetom i članovima njihovih porodica.
Telenor fondacija i UMHCG: Digitalne tehnologije za besplatnu pravnu pomoć
Portal AnalitikaIzvor

Kako ističu iz Telenora, realizacijom projektnih aktivnosti, unaprijediće se on-line pravno savjetovalište UMHCG, prvo te vrste u Crnoj Gori, na portalu www.disabilityinfo.me.

- Tokom jula ćemo izraditi i objaviti dvije od šest planiranih smjernica i objašnjenja procedura za ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom u oblastima u kojima su se najčešće tražili savjeti u proteklom periodu. Inače, besplatno pravno savjetovalište bilježi porast broja zahtjeva, pa smo tako prošle godine imali 74 korisnika, a ove godine već do jula imamo 69. Rast broja onih koji se interesuju za ostvarivanje i zaštitu svojih prava dovoljno govori o opravdanosti jednog ovakvog servisa i o potrebi njegove održivosti i sprovođenja u kontinuitetu – rekla je izvršna direktorica UMHCG Marina Vujačić.

Projekat bi trebalo da podstakne osobe sa invaliditetom da što više koriste internet za ostvarivanje svojih prava, a predviđeno je da od septembra počne i kreiranje aplikacije za pristup pravnoj pomoći putem mobilnih telefona.

- U skladu sa svojom misijom da osnažuje društvo, Telenor fondacija nastoji da podrži ideje i projekte koji donose pozitivne promjene u zajednicu. Projekat Udruženja mladih sa hendikepom ispunjava upravo te kriterijume, a posebno nas raduje što ćemo, uz pomoć digitalnih servisa i novih tehnologija, omogućiti napredne opcije za besplatnu pravnu pomoć. Nadamo se da je pred nama još jedna uspješna inicijativa – kazala je menadžerka Telenor fondacije Nataša Đurđić.

Projekat Udruženja mladih sa hendikepom izabran je na konkursu Telenor fondacije raspisanom u martu, kojim se se podržavaju projekti usmjereni na korišćenje interneta i digitalnih tehnologija u korist boljeg obrazovanja, zaštite životne sredine i drugih značajnih društvenih oblasti.

Portal Analitika