Kultura

OMORI: Stotinu godina ratovanja - deset godina mira i dobre saradnje CG i Japana

Između vlada Japana i Crne Gore postoje tradicionalno dobri odnosi u proteklih deset godina. Mi za to sada imamo i izreku: stotinu godina ratovanja - deset godina mira i dobre saradnje u ekonomiji, politici i drugim oblastima, kazao je za Portal Analitika Juičiro Omori, ataše za kulturu u Ambasadi Japana u Beogradu.
OMORI: Stotinu godina ratovanja - deset godina mira i dobre saradnje CG i Japana
Portal AnalitikaIzvor

Niz kulturnih i zabavnih događaja kojim Ambasada Japana sa sjedištem u Beogradu obilježava širom Crne Gore deset godina od upostavljanja diplomatskih odnosa, Japana i Crne Gore, juče je nastavljen izložbom „Lutke i grafike Japana“ u Modernoj galeriji u Podgorici.

- Svako predstavljanje japanske kulture u Crnoj Gori, posebno sada kada obilježavamo desetogodišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između Japana i Crne Gore, označava korak naprijed ka boljem razumijevanju japanske tradicije, ali i učvršćivanju prijateljskih veza između naše dvije zemlje. Iskreno se nadam da će vam ova izuzetna umjetnička djela približiti Japan i dio njene kulturne baštine. Program će biti obogaćen origami radionicom, demostracijama japanskih borilački vještina – kendo i džudo – koje će se održati 23. jula od 16 časova na istom mjestu – najavi je Omori otvarajući zvanično izložbu.

1207japan1On je takođe zahvalio gradskom Sekretarijatu za kulturu i sport, te manifestaciji Podgoričko ljeto i Muzejima i galerijama Podgorice na pomoći u realizaciji ove postavke.

Nakon 3. juna, kada je u Crnogorskom narodnom pozorištu priređena demonstracija japanske kaligrafije i ikebane, izložba koju čine vrijedne tradicionalne lutke iz fundusa Fondacije Japana, te kolekcija grafika iz kolekcije Ninka Radosavljevića, nova je prilika za upoznavanje ove daleke zemlje sa kojom smo zvanično ratovali cijeli vijek. Prema riječima Omorija, nakon obnavljanja nezavisnosti Crne Gore, veze sa Japanom su sve bolje.

- U maju je crnogorska vlada organizovala zaista predivnu proslavu desetogodišnjice obnove nezavisnosti, kojoj je prisustvovao i naš ambasador Đuići Takahara. Ambasada Japana ima interes da širi i produbljava razumijevanje između dva naroda, pa smo zato organizovali ovu izložbu lutaka i grafika iz Japana, te ranije predstavljanje vještine izrade ikebane. Iskreno se nadamo da su građani Crne Gore sada jedan korak bliži Japanu i japanskoj kulturi – dodao je on.

1207japanDalje najavljuje kako postavka grafika sa aktuelne izložbe nastavlja dalje put po Crnoj Gori. Prvo će biti u Nikšiću, a zatim će biti predstavljena i u drugim gradovima.

Sagovornik Portala Analitika izražava nadu da će se obilježavanje desetogodišnjice obnove diplomatskih odnosa Japana i Crne Gore na lijep način nastaviti do kraja godine.

- A kada se građani Crne Gore odmore i vrate kućama poslije ljeta, organizovaćemo filmski festival u Podgorici – planiramo da to bude oktobar ili novembar. Takođe za isti termin planiramo posebnu svečanost kojom ćemo i mi obilježiti deset godina od uspostavljanja diplomatskih veza sa Crnom Gorom – najavio je Omori za Portal Analitika.

K.J.

Portal Analitika