Društvo

FOTO: Otvoren Ljetnji vojni kamp za mlade

Ljetnji vojni kamp za mlade, u kojem će učestvovati 30 srednjoškolki i srednjoškolaca iz Crne Gore uzrasta od 16 do 18 godina, otvoren je danas u kasarni ,,Milovan Šaranović“ u Danilovgradu i trajaće do 24. jula 2016. godine. Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore po prvi put organizuju ovaj kamp, i to u jedinicama VCG u Kolašinu i Pljevljima.
FOTO: Otvoren Ljetnji vojni kamp za mlade
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane Mihailo Volkov kazao je da je namjera Ministarstva odbrane da kroz realizaciju ovog projekta srednjoškolcima približi vojni poziv i prednosti koje on pruža, u smislu obrazovanja i usavršavanja, sigurnosti posla i razvoja karijera. Takođe, istakao je da Ministarstvo odbrane ulaže velike napore da kroz školovanje, usavršavanje i obuku kadrova unaprijedi profesionalni razvoj zaposlenih, kako bi u kontinuitetu sticali i posjedovali potrebna znanja,  vještine i  sposobnosti da odgovore svim zahtjevima koje nameće dinamika odbrambenih procesa. ,,Posebna pažnja se posvećuje podmlađivanju kadrova, kako u Ministarstvu tako i Vojsci. Tako se, ove godine, na najprestižnijim inostranim vojnim akademijama obrazovalo 28 kadeta, budućih oficira Vojske Crne Gore, pa se nadam da će se neko od ovih mladih ljudi opredijeliti za vojni poziv i biti naš budući kadet“, kazao je Volkov. 

kamp2Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić je kazao da će polaznici kampa imati priliku da se upoznaju sa osnovnim principima vojničkog života.  „Profesija vojnika oblikuje vaš karakter u smislu da postajete odgovorni i sposobni da se sa svim životnim izazovima nosite lakše i uspješnije od drugih, da budete požrtvovani i posvećeni. Želja nam je da na kratko vrijeme noseći uniforme i čizme, koje su osnovni simbol vojničkog poziva i sazrijevanja brojnih generacija širom svijeta, sagledate i osjetite šta znači biti disciplinovan, odgovoran, odlučan“, istakao je admiral Samardžić. kamp3Cilj ovog projekta je da mladim ljudima, kroz vojnu obuku, sportsko-rekreativne, kulturno-zabavne aktivnosti i druženje, omogućimo da se upoznaju sa pojedinim segmentima života i rada u Vojsci Crne Gore, kao i da razviju timski duh, disciplinu i liderske sposobnosti. Učesnike kampa svim vještinama obučavaće instruktori za obuku Vojske Crne Gore, a programom je previđena realizacija sanitetske obuke, topografija i takmičenje u orijentiringu, obuka u radu sa sredstvima veze, logorovanje, ishrana i preživljavanje u prirodi, obuka na brzim vodama i splavarenje, obuka u veranju i druge aktivnosti. Pored ovih obuka, planirano je upoznavanje polaznika kampa sa organizacijom, misijama i zadacima Vojske Crne Gore, mogućnostima školovanja na inostranim vojnim akademijama i stipendiranja na fakultetima u Crnoj Gori itd.

 

 
Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
r regrut
12.07.2016. 13:07

Stari sistem služenja vojnog roka se pokazao u dosta situacija kao neefikasan. Međutim, smatram da je i ukidanje služenja vojnog roka pogrešno. Mislim da bi itekako bilo potrebno da vojnosposobni građani i građanke Crne Gore prođu vojnu obuku. Dva do tri mjeseca intezivne obuke u terenskim uslovima bilo bi višestruko korisno za mlade naraštaje.

0
0