Svijet

"NE MOŽEMO DA DIŠEMO": Ovo su ubistva crnaca koja su od Amerike napravila bure baruta (uznemirujući foto)

Sve više crnaca gine tokom intervencije američke policije - tamnoputi građani čine 13 odsto američke populacije, a bili su žrtve u 37 odsto slučajeva kada je policija pucala na nenaoružane ljude - pokazuju zvanični podaci.
"NE MOŽEMO DA DIŠEMO": Ovo su ubistva crnaca koja su od Amerike napravila bure baruta (uznemirujući foto)
Portal AnalitikaIzvor

Prošle godine policija u SAD ubila je 102 nenaoružana crnca - tri puta su veće šanse da će od policijskih metaka stradati crnci, nego bijelci, pokazuje statistika.

Manje od trećine crnaca ubijenih prošle godine u policijskim pucnjavama bilo je osumnjičeno za nasilne zločine.

U 97 odsto slučajeva policajci koji su učestvovali u pucnjavi nisu optuženi za bilo kakav zločin.

Američku javnost potresaju sve više novi slučajevi ubistava američkih građana crne puti.

Alton Sterling, 37-godišnji prodavac diskova iz Baton Ruža u južnoj saveznoj državi Luizijani, ubijen je iz neposredne blizine, nakon što su ga dvojica policajaca presrela i oborila na tlo zbog anonimne prijave da "na ulici neko maše pištoljem".

1d2c6bafc0ace8f305168b89be6ffdc0

Filando Kastile iz Sent Pola u Minesoti ubijen je u automobilu, nakon što ga je policija zaustavila zbog razbijenog svijetla na kolima. On je pokušao da pokaže vozačku dozvolu i u njega su ispaljena četiri metka pred očima djevojke i njene četvorogodišnje kćerke.

Dontre Hamiltonu dijagnostifikovana je paranoidna šizofrenija. Zaposleni iz "Starbaksa" u državi Milvoki pozvali su policiju tvrdeći da Hamilton remeti javni red i mir. Jedan policajac odlučio je da bolesnog čovjeka zaustavi i pretrese.Uslijedilo je guranje koje se završilo sa 14 metaka u Hamiltonovom telu.

Erik Garner umro je u nepropisnom zahvatu policajca koji ga je zaustavio jer je na ulici prodavao cigarete. Garner je, ležeći na ulici na kojoj ga je držalo nekoliko policajaca, prije smrti 11 puta prostenjao "Ne mogu da dišem".Policajac koji je primjenio zahvat oslobođen je svake krivice, a Garnerova smrt je izazvala mirne proteste širom Amerike pod sloganom "Ne mogu da dišem".

Valter Skot je pokušao da pobjegne od policajca koji ga je zaustavio zbog neispravnog stop svijetla.Policajac je Skota prvo pogodio "tejzerom", a onda potegao pištolj i pucao mu u leđa dok je bježao, ispalivši osam hitaca.

Jedan prolaznik je ovaj slučaj snimio telefonom, pa je policajac otpušten i trenutno u kućnom pritvoru čeka suđenje, navode američki portali.

blic.rs

Portal Analitika