Abiznis

Potpisan Protokol između Vlada Crne Gore i Češke Republike

Protokolom između Vlade Crne Gore i Vlade Češke Republike o saradnji u oblasti energetike i infrastrukture, koji je potpisan danas u Podgorici, biće obezbijeđena institucionalna podrška u implementaciji velikih investicionih ulaganja, koja su predviđena da će se ostvariti između kompanija iz Crne Gore i Češke Republike.
Potpisan Protokol između Vlada Crne Gore i Češke Republike
Portal AnalitikaIzvor

Protokol su u ime vlada dvije države potpisali generalni direktor Direktorata za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije Goran Šćepanović i ambasadorka Češke Republike u Crnoj Gori Ivana Hlavsova.

Prepoznajući značaj izgradnje energetske infrastrukture za društveno-ekonomski razvoj obje zemalje, protokol između dvije zemlje je potpisan u namjeri promocije bilateralne ekonomske saradnje u oblasti energetike i infrastrukture. Saradnja u oblasti energetske infrastrukture doprinosi povećanju obima i podizanju nivoa bilateralne ekonomske saradnje i time je u skladu sa ključnim interesima dvije zemlje.

Ugovorne strane su se obavezale da će podsticati i podržati kompanije iz svojih zemalja  da učestvuju u implementaciji projekata u oblasti energetike i infrastrukture, koji mogu biti realizovani na teritoriji Ugovornih strana po osnovu ovog Protokola. Takođe, potvrđeno je da je u vrijeme zaključenja ovog Protokola, prvi prioritetni projekat koji predstavlja investiciju velikog obima u smislu ciljeva i uzajamne dobrobiti strana, koji namjeravaju da zajednički realizuju i podrže, predstavlja projekat izgradnje II bloka TE „Pljevlja”, a koji treba da realizuje EPCG i relevantni strateški partner.

„Imajući u vidu da izgradnja podvodnog HVDC kabla između Italije i Crne Gore i izgradnja Transbalkanskog koridora od 400 kV za prenos električne energije, koji će povezati tržište Istočne i Zapadne Evrope, uspostavlja bazu za investiranje u energetski sektor,  čineći  time projekat izgradnje TE  „Pljevlja” konkurentnim i održivim, ugovorne strane su se dogovorile da je cilj ovog Protokola unapređenje saradnje između kompanija Crne Gore i Češke Republike, zasnovane na principima uzajamnog  korišćenja, interesa i dobrobiti, u skladu sa važećim zakonima na teritoriji obje Ugovorne strane“, navodi se u Protokolu.

Glavne ciljeve primjene ovog Protokola su unapređenje energetske proizvodne strukture Crne Gore, obezbjeđivanje sigurnosti snabdijevanja potrošača energetskom energijom, povećanje održivosti projekata predviđenih ovim Protokolom  i ispitivanje mogućnosti za dalju saradnju u oblasti proizvodnje hidroenergije i iskorišćavanja resursa uglja iz basena ležišta Maoče.

 

Portal Analitika