Društvo

EU komesar za zdravlje i bezbjednost hrane Andriukaitis u posjeti Crnoj Gori

Evropski komesar za zdravlje i bezbjednost hrane, Vitenis Andriukaitis, boraviće u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori 14. i 15. jula.
EU komesar za zdravlje i bezbjednost hrane Andriukaitis u posjeti Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Tokom posjete, komesar Andriukaitis će se sastati sa potpredsjednikom Skupštine Crne Gore, g. Suljom Mustafićem, potpredsjednikom Vlade Crne Gore, g. Petrom Ivanovićem, ministrom zdravlja, g. Budimirom Šegrtom i ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja, g. Budimirom Mugošom. 

Komesar Andriukaitis će sa sagovornicima razgovarati o poglavlju 12 koje se tiče bezbjednosti hrane, veterinarstva i fitosanitarnog nadzora, a koje je otvoreno 30. juna ove godine u okviru pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji. Komesar će naglasiti značaj ovog poglavlja budući da se ono bavi bezbjednošću prehrambenih proizvoda – pitanju od velike važnosti za građane i potrošače u EU. 

Komesar će crnogorskim kolegama prenijeti iskustva iz prethodnih pregovora o pristupanju iz kojih se mogu izvući važne pouke. 

''Od ključnog je značaja da Crna Gora što bliže prati Strategiju za transpoziciju i implementaciju evropske pravne tekovine u ovom poglavlju. Crna Gora ima veliki zadatak pred sobom budući da se radi o veoma zahtjevnom području, ali ja ću se pobrinuti da obezbijedimo svu neophodnu stručnu pomoć i pružimo je Crnoj Gori. Postepeno usklađivanje sa EU standardima omogućiće crnogorskim proizvodima pristup tržištu EU.” izjavio je komesar Andriukaitis pred samu posjetu Crnoj Gori.

Portal Analitika