Politika

Nedjelju dana više za kontrolu

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović raspisao je izbore za poslanike u Skupštini Crne Gore, koji će biti održani 16. oktobra.
Nedjelju dana više za kontrolu
Portal AnalitikaIzvor

Prije donošenja odluke predsjednik države je o tome juče razgovarao sa jednim od čelnika ''trojke'', liderom GP URA Žarkom Rakčevićem, dok nije imao konsultacije sa čelnicima SDP-a i Demosa, makar prema tvrdnjama te dvije stranke. Iako je sporazumom vlasti i opozicije predviđeno da se izbori održe 9. oktobra, Vujanović je odlučio da to bude sedmicu kasnije zbog prolongiranja početka rada Vlade izbornog povjerenja.

Član Koordinacionog odbora GP URA neđeljko Rudović kazao je Pobjedi da su u tom pokretu saglasni sa datumom određenim za izbore. 00Smatramo da je to što je uradio Vujanović u skladu sa političkim dogovorom koji je pratio sporazum o slobodnim i fer izborima. Vujanović je razgovarao sa predsjendikom GP URA Žarkom Rakčevićem i nakon tog razgovora i pretpostavljam širih konsultacija odlučio da izbore raspiše za 16. oktobar i mi smo se saglasili sa time'', kazao je Rudović. 

O Vujanovićevoj odluci bilo je riječi juče i na sjednici parlamenta. Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović ocijenio je da opozicija zbog toga može da bude ''nedjelju dana spremnija''. ''Kada smo pisali leks specijalis nijesmo morali upisati datum ali smo tražili da to bude 9. oktobar kao posljednji datum. Jeidni datum nakon toga je 16. oktobar. Vjerujem da opozicija može biti samo nedjelju dana spremnija'', rekao je Danilović na parlamentu.

Marković: Obezbijeđeni svi uslovi da izbori budu fer

''U Crnoj Gori obezbijeđeni su svi preduslovi da predstojeći parlamentarni izbori budu fer i slobodni'', poručio je potpredsjednik Vlade Duško Marković.

On je saopštio da su svi izbori u Crnoj Gori, koji su održani nakon obnove crnogorske nezavisnosti, od međunarodne zajednice ocijenjeni kao fer i demokratski i sprovedeni uz poštovanje fundamentalnih prava.

Marković je poručio da je uvjeren da će tako biti i sa predstojećim izborima u oktobru. ''Obezbijeđeni su svi preduslovi da volja naroda bude izražena na slobodan način, a da rezultate izbora učinimo nespornim sa svih aspekata'', rekao je Marković BIRN-u. (Pobjeda)

Portal Analitika