Abiznis

Htio da uzme Vodovodu 400 hiljada eura

Dug od 29.000 eura narastao je 14 puta, kada je Mijušković pojedinačno fakturisao svaki račun, uključio još jedno preduzeće, advokate i sebe ponovo kao izvršitelja.
Htio da uzme Vodovodu 400 hiljada eura
Portal AnalitikaIzvor

Tragajući za prevarama koje su počinili javni izvršitelji u Crnoj Gori dolazi se do podatka i da je nikšićko Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija minule dvije godine imalo dosta muke zbog toga što je angažovalo sugrađanina Aleksandra Mijuškovića za naplatu duga.

Vodovod je prema saznanjima Pobjede, odlučio da 2014. godine naplati dug od pravnih i fizičkih lica. Mijuškoviću su proslijeđivali prijedloge za izvršenje i u naplatu do sredine prošle godine, tako da su mu po tom osnovu ostali dužni 20.000 eura.

On je međutim odlučio da se naplati tako što je početkom 2015. godine priložio ugovor o cesiji sa novoosnovanom firmom ''Baka Trade'' iz Budve, koja je kao posrednika angažovala Mijuškovića. Dug od 29.000 eura je u međuvremenu kako se saznaje u Vodovodu narastao 14 puta na 400.000 eura, jer je Mijušković sva rješenja o izvršenju usvajao po pojedinačnim fakturama, pa ako je potrošač imao više udruženja, on je svako posebno fakturisao. Uz to uvećavao je iznose za troškove advokata i javnog izvršitelja pojedinačno po svakoj fakturi. Tako je više od dvije hiljade ''slučajeva'' u nikšićko javno preduzeće pristiglo jednog četvrtka (neposredno pred vikend) uz ugovor o cesiji sa budvanskom firmom. 

Sudsko vijeće donijelo je presudu kojom se ukida Mijuškovićevo rješenje o izvršenju, a on je obavezan da sa 238 eura nadoknadi troškove postupka javnom preduzeću. Mijušković i njegov kolega javni izvršiteljiz Podgorice Aleksandar Konstantin Zloković, pokušali su četiri mjeseca kasnije da po istom principu naplate 706 hiljada eura od EPCG. (Pobjeda)

Portal Analitika