Politika

BEČIĆ: Analiza Vujanovića bez pravnog utemeljenja

Analiza zakonske regulative predsjednika države, Filipa Vujanovića povodom dopisa Demokratske Crne Gore o raspisivanju izbora u gradskim opštinama Tuzi i Golubovci, je bez pravnog utemeljenja, ocijenjeno je iz te partije.
BEČIĆ: Analiza Vujanovića bez pravnog utemeljenja
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Prema Vašoj analizi, Opštine u sastavu Glavnog grada nijesu dobile status samostalnih opština koji bi obavezivao na raspisivanje izbora“, saopštio je predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić u otvorenom pismu Vujanoviću.

On je naveo da se Vujanović nije odredio o raspisivanju vanrednih izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada.

Vujanović je ranije danas kazao da se izbori za gradske opštine Tuzi i Golubovci mogu raspisati samo ako bi odbornici skupština skratili mandat.

„S tim u vezi, ukazujemo Vam da je Vaša analiza zakonske regulative, u odnosu na konkretno pitanje, lišena svakog pravnog utemeljenja“, saopštio je Bečić.

Prema njegovim riječima, prema analizi Vujanovića, Opštine u sastavu Glavnog grada nijesu dobile status samostalnih opština koji bi obavezivao na raspisivanje izbora.

„Zaboravljate pritom da, saglasno članu 16 stav 1 tačka 6 i tačka 8, izdvajanje dijela jedne opštine u novu opštinu (samostalna opština) i izdvajanje gradske opštine u opštinu u okviru Glavnog grada, predstavljaju teritorijalnu promjenu i imaju isti pravni tretman po pitanju konstituisanja organa novoosnovane opštine utvrđene odredbama člana 38 i člana 49a Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore“, kazao je Bečić.

On je saopštio da je, odredbama člana 38 Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore propisano da se, nakon donošenja zakona kojim su izvršene teritorijalne promjene, sprovode izbori za organe opštine, odnosno opština, u skladu sa zakonom.

Bečić je u pismu rekao da je propisano i da prve izbore za skupštinu novoosnovane opštine raspisuje predsjednik Crne Gore, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona kojim je osnovana nova opština.

On je ukazao da je propisao i da predsjednik Crne Gore raspisuje vanredne izbore i u opštini u kojoj je došlo do teritorijalne promjene istog dana kada i izbore u novoformiranoj opštini.

Bečić je dodao da je propisano i da se sredstva za sprovođenje prvih izbora za skupštinu novoosnovane opštine obezbjeđuju u budžetu Crne Gore.

„Članom 49a istog Zakona propisano je da se odredbe ovog zakona, koje se odnose na konstituisanje organa novoosnovane opštine, nakon donošenja zakona kojim su izvršene teritorijalne promjene, shodno primjenjuju na Glavni grad, opštinu u okviru Glavnog grada i Prijestonicu“, saopštio je Bečić.

On je naveo da iz tih zakonskih odredbi jasno proizlazi da izdvajanje gradskih opština Golubovci i Tuzi u opštine u okviru Glavnog grada predstavlja teritorijalnu promjenu.

Kako je kazao, ta teritorijalna promjena, po pitanju konstituisanja organa, ima isti pravni status kao i kada je u pitanju teritorijalna promjena nastala formiranjem samostalne opštine.

„Zato Vas, gospodine Predsjedniče, još jednom pozivamo da poštujete zakon i na zakonu zasnovana prava građana Crne Gore i raspišete izbore za odbornike u Skupštini opštine Golubovci, odbornike u Skupštini opštine Tuzi i vanredne izbore za odbornike u Skupštini Glavnog grada“, poručio je Bečić.

Portal Analitika