Abiznis

Pravo kupovine akcija A2A po „izlaznoj opciji“ odnosi se samo na Crnu Goru

Reagujući na medijske napise u tekstu koji objavljuju današnje Vijesti pod naslovom „DPS bi da nekome jeftino preda EPCG“ iz Vlade su saopštili da su u pomenutom tekstu iznijete netačne tvrdnje.
Pravo kupovine akcija A2A po „izlaznoj opciji“ odnosi se samo na Crnu Goru
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Saopštenje Vladinog biroa za odnose s javnošću objavljujemo integralno:

- Radi istinitog informisanja javnosti objavljujemo činjenice koje opovrgavaju iznijete tvrdnje.

Netačna je tvrdnja iz naslova da bi „DPS da nekome jeftino preda EPCG“. Demokratska partija socijalista nije ni vlasnik čak ni suvlasnik EPCG te stoga, kao ni bilo ko drugi, ne može predati ono što ne posjeduje.

Netačna je tvrdnja da bilo koji dokument koji je razmatrala Vlada ili neka od Vladinih komisija sadrži bilo šta što bi moglo sugerisati da se akcije kompanije A2A u EPCG mogu „prepustiti nekome drugom za 250 miliona koga izabere italijanski partner“. Ovakva notorna neistina nije moguća jer se tzv. „izlazna opcija“ odnosi ISKLJUČIVO na odnos A2A i države Crne Gore što znači da je Vlada Crne Gore JEDINA koja može iskoristiti pravo kupovine za 250 miliona. Drugim riječima ono što se tvrdi u naslovu i što bi trebalo da je suština teksta – NIJE MOGUĆE sve i kada bi neko iz Vlade to želio.

Netačna je tvrdnja da su se na sjednici Vlade ili na sjednicama Vladinih komisija članovi Vlade izjašnjavali po partijskoj pripadnosti te stoga uopšte nije moglo ni doći do toga da, kako se tvrdi, „dio Vlade iz DPS-a predlaže ugovor o saradnji sa italijanskom kompanijom A2A“. Zajedničkoj sjednici komisija održanoj u nedjelju, 10. jula 2016. godine, prisustvovali su, pored članova Vlade koje je predložila opozicija, članovi Vlade iz više političkih stranaka. Nijedan predlog ni zaključak nije formulisao „dio Vlade iz DPS-a“ niti Vlada i Vladine komisije funkcionišu na takav način. Naprotiv. Iz više saopštenja Vlade, od ulaska predstavnika opozicije, jasno je da je i sa jedne i sa druge strane nastojano da, kada god je to moguće, bude postignut konsenzus odnosno da odluke budu donošene sa što je moguće većom podrškom što je u skladu sa osnovnim principima funkcionisanja vlade izbornog povjerenja. Konačno, i današnja sjednica Vlade sama po sebi demantuje objavljene tvrdnje jer je i pored mogućnosti usvajanja određenih rješenja većinom glasova predsjednik Vlade predložio, a Vlada jednoglasno prihvatila, dodatne razgovore predstavnika Vlade iz parlamentarne većine i predstavnika Vlade koje je predložila opozicija sa ciljem postizanja konsenzusa kako bi time bila poslata i inostranoj javnosti i realizatorima projekta II bloka TE Pljevlja pozitivna poruka da iza projekta stoji cijela Vlada i što je moguće veća većina u Skupštini.

Iz navedenog jasno je da je riječ o apsolutno neutemeljenim tvrdnjama koje ne odgovaraju istini, ne doprinose izbornom povjerenju, a svakako ni u najmanjoj mjeri ne održavaju duh i ambijent u kojem uspješno funkcioniše Vlada izbornog povjerenja - kaže se na kraju saopštenja.

Portal Analitika