Politika

Marković-Zanijer: Uz OEBS do nesporne legitimnosti izbora

Organizacija za bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS) je u proteklih 10 godina bila partner i svjedok demokratske transformacije crnogorskoh društva, a u periodu pred nama pružiće podršku nastojanjima da legitimitet izbornog procesa bude nesporan, ocijenjeno je danas na sastanku potpredsjednika Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Duška Markovića i generalnog sekretara OEBS-a Lamberta Zanijera.
Marković-Zanijer: Uz OEBS do nesporne legitimnosti izbora
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Marković je kazao da je Crna Gora tokom prethodne decenije uložila ogroman trud na jačanju demokratskih kapaciteta i obezbjeđenja ekonomskog prosperiteta građana.

"Podstican je razvoj institucija, bezbjednost, vladavina prava i jačanje pravosuđa. Za kvalitetan odgovor na bezbjednosne izazovi u našoj državi ali i Evropi i svijetu je jako važno sagledavati ukupan društveni kontekst u kojem se oni događaju i kreirati zajednički pristup u reagovanju. Vlada izbornog povjerenja je dobar i funkcionalan model za buduće djelovanje u Crnoj Gori", dodao je on.

Prema riječima Zanijera, OEBS će i dalje pružati podršku demokratskim procesima u Crnoj Gori.

"Pozitivno ćrmo odgovoriti na zahtjev za posmatranje predstojećih parlamentarnih izbora. Politička kriza je u Crnoj Gori završena, a izbori su novi početak za koji se nadam da će svi odgovorno prihvatiti", istakao je om.

Na sastanku je razgovarano i o pitanju slobode medija i njihovoj finansijskoj održivosti i konstatovano da je napravljen napredak, ali da i dalje treba preduzimati aktivnosti na poboljšanju situacije o ovoj oblasti. Zajednički je konstatovano da treba raditi na podsticanju novinara na punu primjenu profesionalnih standarda i Etičkog kodeksa u svom svakodnevnom radu.

Portal Analitika