Društvo

Raspisan konkurs za izbor suvenira kojim će se promovisati Župa Nikšićka

U cilju promocije Župe Nikšićke i turističko-kulturnih vrijednosti koje ona posjeduje, u skladu sa ciljevima i programima rada, u sklopu pojekta ‘’Suveniri ka razvoju Župe’’, koji je podržan od strane Fonda za aktivno građanstvo - FAKT, organizacija ''Župa u srcu'' objavljuje:
Raspisan konkurs za izbor suvenira kojim će se promovisati Župa Nikšićka
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

JAVNI POZIV

za učešće na Konkursu za izbor najboljih suvenira Župe .

Predmet konkursa

Predmet konkursa predstavlja izbor najboljih turističkih suvenira Župe u dvije kategorije: Prva kategorija- odrasli i druga kategorija mladi do 15 godina. Cilj konkursa je stvaranje kolekcije ''Suveniri Župe'' kojima će se u budućnosti promovisati naš zavičaj.

Kriterijumi konkursa

Turistički suvenir treba da predstavlja proizvod namijenjen turističkoj promociji Župe, različite materijalne vrijednosti, koji će cijenom biti prihvatljiv u prodaji na slobodnom tržištu. Suvenir treba da ima upotrebnu vrijednost, da bude stilski i estetski privlačan kako bi svojim izgledom mogao da zadovolji umjetničke i proizvodne standarde.

Suvenir mora posjedovati elemente prepoznatljivosti lokalne sredine i biti odraz tradicije, kulture, istorijske i materijalne baštine koju Župa posjeduje.

Suvenir treba da bude lako prepoznatljiv i vizualno prijemčiv, a za njegovu  izradu se ne mogu koristiti nerazgradivi, već isknjučivo ekološki prihvatljivi materijali (npr. keramika, glina, gips, vosak, kamen, terakota, drvo, tekstil, staklo, papir, biljke i dr.).

Uslovi konkursa

Pravo učešća na konkursu za odrasle imaju sva zainteresovana pravna lica i fizička lica, a koja ispune uslove propisane Konkursom. Pravo učešća na konkursu za mlade imaju svi mladi uzrasta do 16 godina.

Učestvovanje na Konkursu je anonimno.

Autor treba jedan primjerak suvenira da dostavi lično ili putem preporučene poštanske pošiljke uz objašnjenje rada i sinonima na adresu:

NVO ''Župa u srcu''

Miolje Polje bb, 81418 Župa Nikšićka

Rad se označava šifrom na poleđini svakog suvenira, a uz rad se prilaže zatvorena koverta sa označenom istom šifom i naznakom “autor” u kojoj su sadržani podaci:

•           naziv suvenira,

•           označena šifra,

•           podaci o autoru (ime, prezime,adresa, matični broj, telefon, e-mail),

•           kratak opis materijala,

•           izražena jedinična cijena suvenira sa PDV-om,

•           izjava da je predloženi rad originalano idejno rešenje,

•           potpis autora,

Svaki učesnik može konkurisati sa više radova. U tom slučaju, svaki rad morao bi biti dostavljen kao posebna pošiljka sa sopstvenom šifrom i na način utvrđen u ovom Konkursu.

Učesnik Konkursa, tako treba da predloži i pakovanje suvenira ukoliko sam proizvod to zahtijeva.

Nepotpune, nepravovremene i nejasne ponude ili ponude izrađene suprotno odredbama ovog Konkursa, neće se razmatrati.

Komisija za izbor suvenira

Organizacija ''Župa u srcu'' će osnovati Komisiju za izbor suvenira Župe i dodjelu markice “Suveniri Župe”. Komisija će obaviti postupak izbora turističkih suvenira, a pri izboru će se vrednovati: kvalitet ukupnog koncepta, prepoznatljivost Župe, tradicionalnost i realnost rešenja, praktičnost i moguća primjenjivost u svakodnevnoj upotrebi, kao i ekonomska pristupačnost priozvoda.

Nagrade i uslovi komercijalne eksploatacije

Na Konkursu će biti zavisno od kvaliteta radova biti odabrano do dvadeset suvenira, a za prvoplasirane u kategoriji odrasli će biti dodeljene i tri nagrade u ukupnoj vrednosti od 150,00 eura i to:

I mjesto - 100,00 eura

II mjesto - 30,00 eura

III mjesto - 20,00 eura

U kategoriji “Mladi” za prvoplasirane će biti dodijeljene sljedeće nagrade:

I mjesto - 50,00 eura

II mjesto - 50,00 eura

III mjesto - 50,00 eura

Suveniri koji zadovolje kriterijume Komisije, kao i nagrađeni suveniri dobiće markicu ''Suveniri Župe'' i biće predmet dalje promocije, koju će organizacija kontinuirano sprovoditi kako bi povezali tražnju suvenira sa autorima odnosno proizvođačima suvenira. Autori odabranih suvenira će biti u obavezi snabdijevati organizaciju za njene potrebe sa suvenirima u količini koja se bude zahtijevala po cijenama koje su date ovim konkursom umanjenom za 30%.

Suveniri kojima se u;estvuje na konkursu se ne vraćaju autorima. Ukoliko se utvrdi da je izabrano rešenje plagijat, Komisija zadržava pravo poništenja Odluke o nagradi, a nagrađeni autor dužan je da vrati novčani iznos nagrade.

Autori odabranih suvenira će biti u obavezi da sa organizacijom ''Župa u srcu'' potpišu ugovor kojim će se definisati njihove obaveze u skladu sa konkursom.

Rok dostavljanja radova i donošenje odluke o izboru

Konkurs je otvoren od 15.07.2016. godine do 15.08.2016. godine, do 15:00 časova.

Radovi se dostavljaju putem poštanske pošiljke ili lično na adresu:

NVO ''Župa u srcu''

Miolje Polje bb, 81418 Župa Nikšićka

Radovi koji budu dostavljeni poslije navedenog roka, kao i radovi koji ne budu dostavnjeni u formi, na način i pod uslovima utvrđenim u ovom Konkursu, neće biti ocijenjeni.

Po zaključenom Konkursu i izboru najboljih radova, svi primljeni suveniri biće izloženi javnosti i medijima u prostorijama Doma za mlade u selu Carine. Odluku o izboru turističkih suvenira, Komisija za izbor suvenira, donijeće najkasnije u roku od 15 dana od dana isteka roka za javno izlaganje radova. Predajom rada, autori pristaju na uslove Konkursa, na javno izlaganje i publikovanje rada.

Za sva eventualna pitanja u vezi Konkursa, zainteresovani se mogu obratiti organizaciji ''Župa u srcu'' putem elektronske pošte na adresu: zupausrcu@gmail.com sa naznakom: “Za konkurs-Suveniri Župe''.

Rezultati konkursa će biti objavljeni na sajtu organizacije ''Župa u srcu'' www.zupa.today

Portal Analitika