Abiznis

LAZOVIĆ: Dogovorena saradnja sa A2A!

Vlada će definisati odnose sa italijanskim partnerom A2A unutar Elektroprivrede (EPCG) kroz novi akcionarski ugovor, koji podrazumijeva gradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima, saopštio je vicepremijer Vujica Lazović.
LAZOVIĆ: Dogovorena saradnja sa A2A!
Portal AnalitikaIzvor

On je, nakon sjednice Vlade, kazao da je konačno postignut dogovor sa italijanskim partnerom da odnose unutar EPCG definišu kroz novi akcionarski ugovor.

“A2A se obavezala da će nas podržati u tom projektu i da će EPCG biti korporativni garant za gradnju drugog bloka TE. Bitno je i to da smo se odrekli arbitraže po prethodnom ugovoru, osim onih potraživanja koja su rezultat rada tužilaštva i sudskih procesa koji su u tom pogledu pokrenuti i u njima je definisana put, odnosno opcija izlaska A2A”, rekao je Lazović.

Vlada je danas usvojila Izvještaj o aktivnostima na izgradnji drugog bloka TE sa Studijom izvodljivosti za izgradnju, kao i Predlog akcionarskog ugovora sa A2A.

“U slučaju da nas A2A iz bilo kojih razloga ne podrži u svim aktivnostima koje treba da realizujemo u izgradnji drugog bloka u tom momentu nastavljamo da ga gradimo, a preuzimamo kompletan menadžment u EPCG. Oni imaju pravo da aktiviraju put opciju koja podrazumijeva da je država u obavezi da kupi njihovih 41,7 odsto akcija za 250 miliona EUR i da ih plati u sedam godišnjih rata po 35 miliona EUR”, precizirao je Lazović.

A2A je, kako je podsjetio, te akcije prije šest godina platita 434 miliona EUR.

“Ako uzmete i najmanji diskontni faktor, danas bi imali preko 500 miliona EUR, a mi smo dobrim pregovaračkim pozicijama uspjeli da dogovorimo da ih kupimo za 250 miliona. Takođe, imamo namjeru da razvijamo dobru saradnju sa A2A, a na njima je da odluče šta su im ekonomski interesi”, ocijenio je Lazović.

Prema njegovim riječima, EPCG je danas u mnogo boljem položaju nego što je bila 2009. godine.

“Gubici na distributivnoj mreži su smanjeni sa 22 odsto na 15 odsto, EPCG je 2009. godine imala profit od četiri miliona, 2014. godine 35 miliona, prošle godine 15 miliona, dok se ove godine očekuje 20 miliona. Zaposlenima su povećane plate oko deset odsto, a kompanija na računima kod nekoliko poslovnih banaka ima oko 220 miliona EUR”, precizirao je Lazović.

On je naveo i da pregovore oko projekta gradnje drugog bloka TE privode kraju, kao i da je pitanje dana kada će u potpunosti biti usaglašen ugovor o izvođenju radova sa češkom kompanijom Škoda Praha, koja je pobijedila na tenderu.

“Što se tiče konačne cijene, pregovorački timovi ovih dana vode završne pregovore. Njihov posljednji predlog je 325 miliona EUR, dok je predlog naše strane 321 milion i vidjećemo šta će u konačnom biti”, dodao je Lazović.

EPCG je, kako je kazao, angažovala najpoznatije kompanije na prostoru Evrope i šire da naprave studije, odnosno projekcije cijene električne energije, da se pokaže ima li dovoljno rezervi uglja i kakva je njegova kalorična vrijednost, kao i da li je projekat ekonomski održiv odnosno isplativ.

“Rezultati su pokazali da u pljevljaskom basenu imamo dovoljne količine uglja u ovom dijelu koji će se koristiti za prvi i drugi blok. Takođe, procjena cijene električne energije pokazala je trend koji je ekonomski prihvatljiv”, rekao je Lazović.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, da li su opozicioni ministri izuzeli mišljenje, rekao da jedan broj jeste, dok su neki saopštili da će tražiti dodatna razjašnjenja.

“Generalni stav je da će očekivati da se kroz parlamentarnu raspravu iskristališe nešto što bi predstavljalo jedinstvenu politiku Vlade i dobru poruku investitorima i sveukupnoj javnosti da kada su ovako značajni projekti da gotovo da nemamo suprotstavljenih mišljenja”, rekao je Lazović.

Potpredsjednik Vlade, Azra Jasavić, smatra da u slučaju put opcije, odnosno izlaska A2A iz EPCG, država treba da otkupi paket akcija od italijanskog partnera ukoliko i oni budu prodavali.

„Nacionalni interes je da imamo ponovo te akcije u rukama države, jer je EPCG nakon dokapitalizacije u boljem stanju nego što je bila. Zato je dobro, ako nam se već ukaže prilika, da država ponovo postane kompletan vlasnik svih akcija koje nam eventualno mogu biti na raspolaganju“, saopštila je Jasavić.

Ona je dodala da Crna Gora, novcem koji ulaže u TE, dobija mogućnost da ima toplifikaciju Pljevalja.

„Mogućnost je jedno, a realizacija drugo. Zato sam insistirala i tim uslovila podršku projektu da Opština u saradnji sa Vladom paralelno sa realizacijom projekta za TE radi i na realizaciji projekta za toplifikacije Pljevalja“, rekla je Jasavić.

Ona je ocijenila da je toplifikacija Pljevalja izuzetno značajna za zdravlje građana i zaštitu živote sredine u tom gradu.

„Iz dokumentacije koju smo dobili nije bilo dovoljno jasno da li je u Pljevljima toplifikacija u potpunosti obezbijeđena izgradnjom TE“, rekao je Jasavić.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika