Politika

VUJANOVIĆ BEČIĆU: Nezakonito raspisati izbore u Golubovcima i Tuzima

Golubovci i Tuzi su opštine u okviru Glavnog grada i nemaju status samostalnih opština, koji bi obavezivao na raspisivanje izbora, kazao je predsjednik Filip Vujanović u odgovoru prvom čovjeku Demokrata Aleksi Bečiću, koji je tražio da predsjednik, zajedno sa parlamentarnim izborima koji će se održati 16.oktobra, raspiše i lokalne izbore za Skupštinu Podgorice i skupštine opština Golubovci i Tuzi.
VUJANOVIĆ BEČIĆU: Nezakonito raspisati izbore u Golubovcima i Tuzima
Portal AnalitikaIzvor

"Članom 15 Zakona o izboru odbornika i poslanika izbori se održavaju najkasnije petnaest dana prije isteka izbornog perioda odbornika, a održavaju se tako da od dana raspisivanja do održavanja ne može proteći manje od 60 dana ni više od 100 dana. Dakle, ne postoji mogućost raspisivanja izbora u tekućem(mandat odbornika traje 4 godine shodno članu 5 ovog Zakona), sem ako se mandat ne skrati odlukom Skupštine. Naravno, novoformirane opštine podrazumijevaju raspisivanje izbora uz uslov da te opštine dobiju samostalan status", kazao je Vujanović.

On je objasnio da Tuzi i Golubovci imaju svoju teritoriju, ali da je ona u okviru teritorije Glavnog grada.

"Opštine u sastavu Glavnog grada nastavile su da koriste budžet Glavnog grada, a građani Golubovaca i Tuzi zadržali su pravo glasa za odbornike Skupštine Podgorice. Prema tome, opštine u sastavu Glavnog grada nijesu dobile status samostalnih opština, koji bi obavezivao na raspisivanje izbora. Tekući mandat odbornika u Skupštini opština Tuzi i Golubovci ne može se prekinuti odlukom o raspisivanju izbora za odbornike jer bi se time direktno ignorisao tekući mandat odbornika za koji su građani glasali na predhodnim izborima", rekao je predsjednik Crne Gore.

Vujanović je istakao da bi se izbori mogli raspisati samo ako bi odbornici skupština Tuzi i Golubovci skratili svoj mandat.

Portal Analitika