Politika

SD: Samit u Varšavi istorijski za Crnu Goru

Samit NATO u Varšavi imao je istorijsku važnost za Crnu Goru i pokazao da su vrata Alijanse otvorena za sve koji ispune stroge standarde, ocijenile su Socijaldemokrate Crne Gore (SD).
SD:  Samit u Varšavi istorijski za Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

“Socijaldemokrate izražavaju zadovoljstvo zbog učešća Crne Gore na Samitu NATO-a u Varšavi. Za u SD ima istorijsku važnost, jer simbolički označava i definitivnu privrženost zapadnim vrijednostima i idealima, kojima kao partija inače težimo”, rekla je međunarodna sekretarka SD-a Irma Nišić.

On je ocijenila da je Samit pokazao da su vrata NATO-a otvorena za sve koji ispune stroge standarde, da je izvjesno da će Crna Gora, nakon završetka procesa ratifikacija, postati 29. članica Alijanse.

Nišić je kazala da je ubrzani proces ratifikacija, odnos uvažavanja koji članice alijanse u kontinuitetu pokazuju prema Crnoj Gori, priznanje za sve reforme koje su sprovedene, ali i obaveza da se istim tempom nastavi.

On je rekla da s obzirom da SD pristupanje NATO-u i Evropskoj uniji (EU) vide kao dva neodvojiva procesa, jer su bazični principi na kojima one počivaju gotovo identični, priznanje koje je Crna Gora dobila na Samitu u Varšavi dobar je znak i u pogledu EU integracija.

"Budući da SD uvijek ističu važnost samih procesa a ne, nužno, krajnjih ciljeva, ulazak u NATO treba da bude samo formalni čin, koji će biti potvrda postizanja standarda u pogledu kvaliteta življenja, dostizanja punih kapaciteta pravne države, kao i jačanja institucija", kazala je Nišić.

On je ocijenila da je Samit u Varšavi dokaz da Crna Gora trenutno ispisuje svijetle stranice svoje istorije, da je za sebe odabrala pravi put.

"I da će zahvaljujući svojoj posvećenosti integracionim procesima i saradnji sa partnerima, vrlo brzo i suštinski postati punopravna članica evroatlantske porodice, kojoj inače i pripadamo”, istakla je Nišić.

Portal Analitika