Politika

Fajon: Ponašanje pojedinih političara sa Kosova kvari dobrosusjedske odnose

Glasanje u Evropskom parlamentu o ukidanju viznog režima za Kosovo koje je trebalo da bude održano 12. jula, odloženo je za 5. septembar. To je odlučeno nakon što je Evropski parlament obavijestio Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Kosova, da je postignut nedovoljan napredak na Kosovu o ratifikaciji sporazuma o granici sa Crnom Gorom. Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Tanja Fajon potvrdila je da je to bila njena odluka.
Fajon: Ponašanje pojedinih političara sa Kosova kvari dobrosusjedske odnose
Portal AnalitikaIzvor

Ona je u razgovoru za Dnevne novine kazala da je razlog to što nije mogla biti osigurana većinska podrška.

Fajon napominje da Kosovo može računati na njenu podršku, te da se nada da će u septembru biti usvojen izvještaj i preporuke za bezvizni režim za Kosovo.

Međutim, ističe Fajon, i dalje postoje otvorena pitanja u odnosu Kosova prema Crnoj Gori.

"Posebno očekujem da kosovski parlament ratifikuje sporazum granice sa Crnom Gorom u dogledno vrijeme kako bi Kosovo moglo da dobije bezvizni režim", kazala je Fajon.

Komentarišući nedavni incident kada su poslanici kosovskog ”S amoopredjeljenja” postavili na našoj teritoriji zastavu Albanije I tablu sa natpisima “Republika Kosovo” I “Dobro došli”, kako bi pokazali gdje je "prava granica" u odnosu na predviđenu dogovorom Prištine i Podgorice, Fajon je kazala da ovakve radnje ne doprinose dobrosusjedskim odnosima.

"A posebno ne doprinosi namjerama kosovske vlade i parlamenta da ratifikuju sporazum o razgraničenju. Ovo je unutrašnje pitanje, koje ne mogu da komentarišem, ali mogu samo da vas podsjetim da rešavanje graničnih sporova iziskuje ekstremno mudre politike i dobre namere susjednih strana", istakla je poslanica EP

Dodaje da mnogo vremena može biti izgubljeno, kao što je bilo u slučaju graničnog spora između Hrvatske i Slovenije.

"Hrvatska i Slovenija su nas naučile lekciju. Situacija između Kosova i Crne Gore može da ima štetne posljedice na ljude koji žive sa obje strane granice. Očekujem od odgovornih političara da se ponašaju u dobrom duhu, i donose odgovorne odluke. Rješavanje granica je od ključnog značaja u današnjoj Evropi kako bi se osigurala sloboda putovanja s jedne strane, i sigurnost granica sa druge strane", zaključila je Fajon.

Dnevne novine

 

Portal Analitika