Svijet

Preskot: Rat u Iraku je bio nezakonit

Bivši zamjenik britanskog premijera Tonija Blera, Džon Preskot, izjavio je danas da će cio život živjeti s pogešnom odlukom o britanskoj invaziji u Iraku.
Preskot: Rat u Iraku je bio nezakonit
Portal AnalitikaIzvor

Preskot, koji je danas član gornjeg doma parlamenta Doma lordova, ocijenio je da je taj rat bio "nezakonit i greška".

"Generalni sekretar UN Kofi Anan je 2004. godine rekao da je rat nezakonit. S velikom tugom ali i bijesom sada mislim da je bio u pravu", naveo je Preskot u tribini objavljenoj u listu Sandej miror.

Bler je izrazio žaljenje i izvinio se poslije objavljivanja izvještaja komisije navodeći da je to bila najteža odluka koju je ikada donio.

Bivši premijer je naveo da je pokušao da "uradi pravu stvar" pridruživanjem Velike Britanije invaziji SAD u Iraku kojom je predsjednik Sadam Husein svrgnut s vlasti.

Njegova vlada je u izvještaju optužena da je preuveličavala obavještajne podatke o navodnom oružju za masovno uništenje koje je imao Sadam Husein da bi dobila podršku za invaziju Iraka, koju je predvodila američka vojska.

U tom ratu učestvovalo je oko 45.000 britanskih vojnika između 2003. i 2009, a 179 je poginulo. U ratu je poginulo i gotovo 4.500 Amerikanaca i 100.000 Iračana.

Portal Analitika