Svijet

Abe osvojio većinu na izborima u Japanu

Vladajuća koalicija japanskog premijera Šinza Abea osvojila je većinu na izborima za gornji dom parlamenta - Senat, prenijeli su japanski mediji.
Abe osvojio većinu na izborima u Japanu
Portal AnalitikaIzvor

Liberalno-demokratska stranka japanskog premijera i njen koalicioni partner, partija Komeito osvojili su između 67 i 79 od ukupno 121 mjesta u Senatu.

Abeova stranka je skoro bez prekida na vlasti od 1995. godine zajedno s koalicionim partnerom Komeitom zbog slabe opozicije u Japanu.

Glavna opoziciona Demokratska partija Japana bila je na vlasti tri godine, od 2009. do 2012, ali je izgubila povjerenje birača koji su je ocijenili nesposobnom pošto nije ispunila predizborna obećanja, i takođe nije pružila adekvatan odgovor poslije zemljotresa, cunamija i nuklearne katastrofe 2011.

U Japanu se održavaju parlamentarni izbori, važni jer bi u zavisnosti od rezultata mogli da otvore put za reviziju ustava u cilju jačanja vojne saradnje sa SAD.

Osim toga, prvi put u istoriji Japana u glasanje za polovinu od 242 poslanička mjesta u Gornjem domu parlamenta uključuju se tinejdžeri, navodi RTS.

Portal Analitika