Politika

PAJOVIĆ: Uprkos međunarodnim dešavanjima, nema odustajanja od članstva u NATO

Crna Gora je, nakon samita u Varšavi, na korak od članstva u NATO-u i konačnog pripadanja Zapadu i zapadnoj civilizaciji, gdje joj je i mjesto, ocijenio je predsjednik parlamenta, Darko Pajović.
PAJOVIĆ: Uprkos međunarodnim dešavanjima, nema odustajanja od članstva u NATO
Portal AnalitikaIzvor

On je agenciji MINA rekao da su poruke podrške putu Crne Gore u NATO, koje su se čule u Varšavi, dobre vijesti.

- Svakako da smo nakon samita u Varšavi, na korak od korak od članstva u NATO-u, i konačnog pripadanja Zapadu i zapadnoj civilizaciji, gdje je Crnoj Gori i mjesto - kazao je Pajović.

Kako je naveo, poslije Samita u Varšavi sasvim je izvjesno da će Crna Gora biti 29. članica NATO-a.

- I to je samo dodatna potvrda ispravnosti spoljnopolitičkog kursa Crne Gore i insistiranja da, uprkos međunarodnim dešavanjima, nema odustajanja od članstva u zapadnoj vojnoj alijansi - kazao je Pajović.

On je naglasio da NATO nema alternativu, i da sa članstvom u Alijansi Crna Gora obezbjeđuje trajan mir.

- To je velika vrijednost i potreba ovog prostora gdje smo svakih nekoliko decenija imali ratove i razaranje. Siguran sam da će generacije koje će živjeti u miru znati da to cijene i vrednuju - rekao je Pajović.

Prema njegovim riječima, ono što ostaje Crnoj Gori jeste da i dalje predano radi na reformama i usvajanju standarda.

- I nema razloga da tako ne bude - kazao je Pajović, dodajući da je velika odgovornost na crnogorskim institucijama.

Njegovi utisci nakon nešto više od mjesec na čelu Skupštine su - različiti.

- U nekim segmentima, Skupština zaista dobro funkcioniše, a u jednom dijelu moramo napraviti ozbiljne korekcije radi veće efikasnosti - smatra Pajović.

Za incidente koji se u posljednje vrijeme dešavaju parlamentu, ocijenjuje da su programirani.

- Dakle, ti incidenti nijesu slučajni. Određeni politički akteri smatraju da na taj način mogu izazvati političku nestabilnost, i na taj način se nadaju da mogu ojačati svoje političke pozicije. Prema tome, riječ je o političkom kalkulusu, a ne o slučajnim incidentima - smatra Pajović.

Prema njegovim riječima, posljedice mogu biti negativne samo po te političke aktere, te je uvjeren da najveći broj građana Crne Gore osuđuje takvo ponašanje.

Komentarišući poruku premijera Mila Đukanovića da je na novom rukovodstvu Skupštine da spriječi nove ekcese i vrati povjerenje građana u tu instituciju, Pajović je kazao da uvažava javne savjete osoba da velikim političkim iskustvom.

- Nema potrebe da premijer ili bilo ko drugi meni govori šta je moja odgovornost. Tim prije što se najveći incident u Skupštini desio onda kada nije bilo novo, nego staro rukovodstvo. Dakle, nije do rukovodstva, nego do pojedinaca i partija koji planski žele na taj način da proizvedu političku nestabilnost - rekao je Pajović.

On je dodao da će, u svakom slučaju, kao predsjednik Skupštine preduzeti mjere kako bi se spriječila neželjena ponašanja, "i u to niko ne treba da sumnja".

Upitan da li smatra da je, za vrijeme ovog saziva, moguće vratiti kulturu dijaloga u parlament, Pajović je kazao da ce biti teško, ali ne i nemoguće. Kako je naveo, kultura dijaloga je davno narušena, zato što određeni politički akteri namjerno rade te stvari.

- Ne možete očekivati od predsjedavajućeg da zabrani nekome da bude primitivan, kao što ne možete zamjeriti predsjedniku kućnog savjeta kada neki stanar u zgradi baca smeće gdje stigne. Ono što se može očekivati od predsjednika je to da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, izrekne određene sankcije. Tako će i biti. Sjutra ću predati prijavu nadležnom odboru protiv odgovornih za poslednji incident, jer psovke i primitivizam ne smiju da stanuju u Skupštini. Zato neću dozvoliti urušavanje digniteta institucije na čijem sam čelu. Koliko god se neki trudili da u tome ne uspijem - uspjeću, u to sam siguran - zaključio je Pajović.

Izvor: Agencija MINA

Portal Analitika