Fudbal

Francuska i Portugal u neđelju za prvaka Evrope

Petnaesto Evropsko fudbalsko prvenstvo završava se u neđelju u Parizu, finalnom utakmicom između domaće reprezentacije Francuske i Portugala.
Francuska i Portugal u neđelju za prvaka Evrope
Portal AnalitikaIzvor

Francuzi će pred domaćom publikom jurišati na svoju treću evropsku krunu, dok će se Portugalci u svom drugom finalu boriti za prvi naslov. Ulogu favorita u sjutrašnjem finalu imaće Francuzi, na čijoj su strani statistika i istorija.

"Galski pijetlovi" su protivnike sa Pirenejskog poluostrva pobijedili 18 puta u 24 susreta, od kojih dva puta u polufinalu EP-a, 1984. i 2000. U slučaju osvajanja naslova Francuzi bi se na vrhu liste izjednačili sa Španijom i Njemačkom sa po tri naslova evropskog prvaka.

Ronaldo je sa Argentincem Lionelom Mesijem najveća zvijezda posljednjih deset godina. Portugalac je u Francuskoj postigao tri gola, a ukupno devet na evropskim prvenstvima, čime se na vrhu vječne liste izjednačio s nekadašnjom francuskom zvijezdom Mišelom Platinijem. 

''Mnogo mi znači sljedeća utakmica, to je nešto o čemu sam dugo sanjao. Imam veliku želju da osvojim pehar sa reprezentacijom, jer sam sve dostigao na klupskom i individualnom nivou. Cijela zemlja vjeruje da možemo da osvojimo trofej i nadam se da će se to ostvariti'', rekao je Ronaldo.

Na drugoj strani Gizmann, na svom prvom turniru Starog kontinenta, sa šest golova najvjerovatnije je već osigurao naslov najboljeg strijelca prvenstva. Selektor Francuske Didije Dešan rekao je, uoči finala da nijedna ekipa do sada nije našla recept kako da zaustavi Kristijana Ronalda.

"Ako postoji anti-Ronaldo plan, niko još nije pronašao recept. On je vrhunski igrač, posebno je jak u skoku. Ne samo da ima odličan odraz, nego se i zadržava u vazduhu. Bilo bi sjajno ako ga neutrališemo, moramo da ograničimo njegov uticaj", rekao je Dešan.

Portugalci su svoje jedino finale na EP-a igrali 2004. godine kada su na domaćem terenu u Lisabonu neočekivano poraženi od Grčke. Francuzi su prvi naslov prvaka Evrope osvojili 1984. kada su takođe bili domaćini, a drugu 2000-te u Belgiji i Holandiji.

Portal Analitika